Evo u kojem slučaju

VAŽNO! Znate li da možete tražiti ponovno određivanje mirovine?

Objavljeno: 20.04.2024. zagorjeinternational

Ako se korisnik prijevremene starosne mirovine, starosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika, nakon što je stekao pravo na mirovinu s punim radnim s vremenom ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje i po toj osnovi navrši najmanje jednu godinu staža osiguranja, ima pravo na ponovno određivanje mirovine, odnosno, može steći novu mirovinu ako su ispunjeni uvjeti godina života i mirovinskog staža za stjecanje prava, pojasnili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

To pravo ima i korisnik prijevremene starosne mirovine, starosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji je nakon ostvarenog prava na mirovinu navršio najmanje jednu godinu staža osiguranja po osnovi zaposlenja do polovice punog radnog vremena.  

Korisnicima mirovine koji rade do polovice punog radnog vremena može se ponovno odrediti nova mirovina kada ispune zakonom propisani uvjet navršene jedne godine staža nakon umirovljenja, koji će u slučaju rada do polovice punog radnog vremena biti ispunjen tek nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena. Također mora biti ispunjen i uvjet staža i godina života propisan zakonom za stjecanje prava na novu mirovinu. 

Pravo na ponovno određivanje mirovine ima i korisnik prijevremene starosne mirovine, starosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika ako je kao korisnik mirovine ostvario najmanje jednu godinu staža osiguranja po osnovi drugog dohotka za koji su u cijelosti uplaćeni doprinosi, i ako je ispunjen uvjet godina života i mirovinskog staža za novu mirovinu.  

Omogućeno je i ponovno određivanje mirovine hrvatskog branitelja korisnika starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika i prijevremene starosne mirovine ako po osnovi zaposlenja nakon umirovljenja navrše staž osiguranja od najmanje jednu godinu i uvjete za novu mirovinu. 

Zahtjev za ponovno određivanje mirovine podnosi se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba