POLICIJA UPOZORAVA!

Očistite blato s traktora!

Objavljeno: 20.04.2024. zagorjeinternational

Dolaskom lijepog vremena započinju i poljoprivredni radovi te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. 

– Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura – objavili su iz Policijske uprave varaždinske. 

Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, iz policije podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima na nagibima odnosno uzbrdicama kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. 

– U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine – upozoravaju. 

Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice. 

– Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina, s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom. Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura – pojasnili su iz PU varaždinske. 

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti: uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik, isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana, označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije te smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta. 

– Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog  opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, s obzirom na to da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća – naglasila je policija. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba