Najslavniji Krapinčanin

Na današnji dan 1872. umro je Ljudevit Gaj

Objavljeno: 20.04.2024. zagorjeinternational

Na današnji dan, 20. travnja 1872. godine u Zagrebu je u prostorima svoje tiskare umro književnik i političar, vođa hrvatskog narodnog preporoda Ljudevit Gaj. Rodio se u Krapini 8. srpnja 1809. godine gdje je završio osnovnu školu i prvi razred gimnazije. Zatim je pohađao njemačku gimnaziju u Varaždinu i Karlovcu, a nakon srednje škole pošao je na studije u Beč, Graz i Peštu. Studirao je pravo i filozofiju, a na filozofiji je i doktorirao 1834. u Leipzigu. 

Gaj  je imao važnu ulogu u hrvatskom narodnom preporodu u prvoj polovici 19. stoljeća, a smatra se i utemeljiteljem suvremenog hrvatskog pravopisa temeljenog na štokavštini. Izdavao je i ‘Novine horvatske’ i književni prilog ‘Danicu’ – Horvatsku, Slavonsku i Dalmatinsku.

Do danas je ostala zabilježena njegova uloga vođe narodnog preporoda što je dovelo do modernizacije Hrvatske.

U okviru muzejsko galerijske djelatnosti, Pučko otvoreno učilište Krapina upravlja Muzejom Ljudevita Gaja koji je otvoren 1966. godine u njegovoj rodnoj kući. Izložen je njegov namještaj, portreti Gaja i njegove obitelji koje su izradili slikari Ivan Tišov, Mihael Stroj i Josip Franjo Mücke, fotokopije Gajevih rukopisa, tiskanih tekstova, knjiga i brošura te novina i časopisa koje je uređivao i izdavao.

Svake godine u svibnju u organizaciji POU Krapina obilježava se Dan Ljudevita Gaja, a ove godine s ponosom najavljuju novu suradnju s Hrvatskim povijesnim muzejom. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba