Ususret Jurjevu i Danu općine Gornja Stubica, načelnik Jasmin Krizmanić podsjetio je što se sve realiziralo protekle godine te najavio:

“Želimo sve svoje kulturne i povijesne znamenitosti šetnicom povezati u jednu cjelinu”

Objavljeno: 18.04.2024. Vanja Hozmec

Sveti Juraj zaštitnik je Gornjostubičanki i Gornjostubičanaca, a upravo se tada, 23. travnja, slavi i Dan općine Gornja Stubica i tamošnje župe. Općina je službeno osnovana 1993. godine pa će tako ove proslaviti 31. rođendan, a ususret centralnoj svečanosti koja će se održati u ponedjeljak u obliku svečane sjednice Općinskog vijeća, načelnik Jasmin Krizmanić pobrojao je najvažnije crtice iz prošle godine te najavio što njegovi sumještani mogu očekivati u narednom periodu.

Najprije se dotaknuo provedenih projekata na području općine kojih, sudeći prema razgovoru, nije nedostajalo. Posebno je istaknuo one koji se tiču sanacije u sklopu protupotresne obnove, a financirani su sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. 

Preko 10 milijuna eura

– Sanirano je i uređeno ukupno 36 dionica nerazvrstanih cesta, sedam klizišta te je saniran propust u Modrovcu. Ukupna vrijednost radova iznosila je 9,8 milijuna eura, a kada se tome dodaju i troškovi stručnog nadzora, konzultanata, projekata i elaborata, u navedene projekte uloženo je ukupno 10,6 milijuna eura. Navedeni projekti realizirani su prijavom na dva natječaja. Projekti sanacije gdje je nositelj bila Krapinsko – zagorska županija, ukupno su bili vrijedni 5,1 milijun eura i ti su projekti obuhvatili su 25 dionica cesta te sanaciju propusta u Modrovcu. Nadalje, ukupno je 18 projekata, od čega sedam klizišta i 11 nerazvrstanih cesta, sanirano iz natječaja Fonda solidarnosti Europske unije u kojima je nositelj bilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Projekti sanacije klizišta bili su vrijedni milijun eura, a sanirana su klizišta u Gusakovcu, Jakšincu, Dobrim Zdencima, Karivarošu, Svetom Mateju, Dubovcu te u Zagrebačkoj ulici kod mjesnog groblja. Sanacija nerazvrstanih cesta iz ovog natječaja bila je vrijedna 3,6 milijuna eura – započeo je načelnik Krizmanić.

Naravno, nisu se samo projekti protupotresne obnove realizirali na području općine Gornja Stubica u proteklih godinu dana. Tu je sanacija odrona na nerazvrstanoj cesti u naselju Slani Potok u koju je uloženo 25.000 eura, a navedeni projekt sufinancirale su Hrvatske vode.

– Skoro 83.000 eura vrijedni su bili radovi na uređenju Ulice Augusta Šenoe u Gornjoj Stubici, a koji su sufinancirani dijelom sredstvima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. U izgradnju javne rasvjete na mjesnom groblju u Gornjoj Stubici uloženo je putem LAG-a ‘Zeleni bregi’ 32.600 eura. Javna rasvjeta je modernizirana i u naseljima Dobri Zdenci, Gusakovec i u Spomen parku Rudolfa Perešina, za što je izdvojena 81.000 eura, a dio sredstava osiguran je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ne treba posebno napominjati da su u sklopu redovitih godišnjih radova značajna sredstva uložena i u održavanje nerazvrstanih cesta i javne rasvjete te uređenje mjesnih groblja – nabrojio je načelnik. 

Također, za najmlađe su nabavljene i postavljene dodatne sprave na igralištu Dječjeg vrtića ‘Jurek’ u vrijednosti 14.000 eura za što su sredstva osigurana putem Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. 

Posebno vrijedi istaknuti i da je Općina Gornja Stubica uspješno prijavila projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu. Odobreno je sufinanciranje 85 posto investicije u iznosu nešto većem od 650.000 eura. To je ujedno i jedan od važnijih projekata koji slijedi.

– I ove godine nastavljamo s modernizacijom i rekonstrukcijom naših nerazvrstanih cesta za što je u proračunu Općine predviđeno oko 1.200.000 eura. Tu je i rekonstrukcija Društvenog doma u Modrovcu i Doma Tepčina u Karivarošu, a trebala bi se sanirati i dva klizišta za što je u Proračunu predviđeno oko 350.000 eura. Ove godine planirano je i uređenje dječjih igrališta na području općine Gornja Stubica za što je predviđeno oko 70.000 eura – ističe Krizmanić. 

‘Naš heroj’

Dodaje i da je u tijeku natječaj za završetak unutarnjih radova na Spomen hiži Rudolfa Perešina, a navedeni radovi najvećim dijelom financirani su od strane Ministarstva hrvatskih branitelja. 

– I ove godine prijavili smo se na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja kako bismo radove na Spomen hiži priveli kraju. U sklopu navedenog projekta modernizirala bi se i nerazvrstana cesta te izgradilo parkiralište za autobuse. U tijeku je i natječaj za uređenje Spomen parka Rudolfa Perešina u dijelu gdje je smještena bista našeg heroja, a vrijednost navedenih radova iznosi oko 35.000 eura – otkriva načelnik.

S obzirom na to da je Poslovna zona u Gornjoj Stubici aktivna, kako bi se poduzetnicima omogučili što bolji uvjeti rada, u ovoj godini pristupit će se izradi projektne dokumentacije za izgradnju i poboljšanje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni, te i samoj izgradnji. Također, dodaje načelnik, velik značaj za gospodarstvo predstavljat će i daljnja modernizacija državne ceste na području općine. 

Najveći izazov s kojim se trenutno suočavaju je izgradnja novog, modernog objekta Doma zdravlja koji će zadovoljavati sve propisane standarde.  

– Navedeni objekt bi, osim prostora ambulanti Doma zdravlja, imao i određeni broj stanova čime bismo našim mladima otvorili mogućnost kupnje stana i na našem području – ističe načelnik.

Što se demografskih mjera tiče, načelnik Krizmanić ističe da Općina sve ove godine izdvaja značajna sredstva za djecu.

– Od sufinanciranja radnih bilježnica, financiranja radnog materijala za učenike naše osnovne škole, sufinanciranja prijevoza za djecu polaznika osnovne škole koji nemaju pravo na prijevoz prema pedagoškom standardu, financiranja škole plivanja, sufinanciranja prijevoza autobusom i željeznicom za srednjoškolce, financiranja prijevoza željeznicom za studente u 100 postotnom iznosu… Zatim imamo naknade za novorođene, sufinanciranje dječjeg vrtića, tu su i stipendije za naše učenike i studente, a sada ćemo krenuti i u uređenje dječjih igrališta u Svetom Mateju, Modrovcu i Gornjoj Stubici – najavljuje Krizmanić. 

Vezano na turizam, cilj Općine je izgradnja šetnice koja bi spajala gornjostubičke kulturne i povijesne znamenitosti u jednu cjelinu. 

– Šetnica bi vodila od Gupčeve lipe i župne crkve Svetog Jurja prema dvorcu Oršić i monumentalnom spomeniku Matiji Gupcu i seljačkoj buni, te dalje prema Spomen hiži Rudolfa Perešina i završavala bi u Spomen parku u centru Gornje Stubice, naravno uz dodatne sadržaje u sklopu same šetnice. Također, već sada imamo ishođeno rješenje o gradnji i gotove projekte za rekonstrukciju sportskog centra čime bi se stvorili uvjeti za korištenje sportskog centra kao objekta za pripreme naših sportaša i sportskih klubova, a tu bi bila i atletska staza, malo i veliko nogometno igralište, kao i teren za ostale atletske discipline – dodaje načelnik. 

Jurjevo

Dan općine, kao i uvijek, proslavit će se svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja će se održati 22. travnja, ali i raznim kulturnim događanjima koja će se na području općine odvijati već od petka 19. travnja. Program ‘Jurjeva’ će trajati do srijede 24. travnja. 

– Sve će krenuti u petak Danom Dječjeg vrtića ‘Jurek’. Tada će se održati sveta misa, zatim slijedi program u izvođenju djece iz odgojnih skupina našeg vrtića, a potom će i odgojiteljice odigrati predstavu. Nastavak slijedi u nedjelju kada će se, nakon svete mise u župnoj crkvi svetog Jurja, održati Dječji folklorni dan. Sudjelovat će djeca našeg Dječjeg vrtića ‘Jurek’, Dječjeg vrtića ‘Bubamara’ iz Donje Stubice, Tamburaški sastav i pjevački duet naše Osnovne škole Matije Gupca, Dječja folklorna sekcija KUU ‘Staro Brestje’ iz Sesveta, Dječja folklorna sekcija KUD-a ‘Lobor’ te Dječje folklorne sekcije KUD-a Matija Gubec. Program se nastavlja uz nastup ‘The Sway Banda’, potom slijedi još jedna sveta misa, a onda od 19 sati slijedi kulturno umjetnički program kod Gupčeve lipe. Sudjelovat će HKUD ‘Dika’ iz Slatine, KUD ‘Bistra’, Ženska izvorna skupina našeg KUD-a ‘Matija Gubec’, Tamburaški orkestar našeg KUD-a, kao i Folklorna sekcija. Potom ponovno slijedi zabava uz ‘The Sway Band’. U ponedjeljak je na rasporedu svečana sjednica Općinskog vijeća u 16 sati u Malom dvorcu, u 20.30 slijedi otvorenje Jurjevske izložbe u Galeriji ‘Lipa’, u 21 sati pali se Jurjevski krijes, a za zabavu će se pobrinuti ‘Luna Band’. U utorak ćemo imati dvije svete mise, jednu u 10, a drugu u 18 sati na kojoj će se predstaviti vokalisti sv. Jurja u pratnji Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica, a onda slijedi druženje uz Tamburaški sastav ‘Pet za pet’. Posljednjeg dana ‘Jurjeva’, u srijedu, na rasporedu je koncert polaznika glazbene škole pri Osnovnoj školi Matije Gupca u župnoj crkvi svetog Jurja – pobrojao je načelnik i pozvao sve da im se pridruže na slavlju. 

Za kraj je svojim sumještankama i sumještanima uputio i poruku povodom Dana općine i župe.

– Svim našim mještanima upućujem iskrene čestitke povodom Dana općine Gornja Stubica, Župe svetog Jurja mučenika i blagdana našeg zaštitnika Svetog Jurja. Tijekom ovih dana, ali i cijele godine, kroz rad i djelovanje naših udruga, nastojimo da na području općine vlada pozitivna atmosfera i vedar duh. Nadam se da ćemo kroz projekte koje provodimo doprinijeti poboljšanju standarda i kvalitete života naših mještana i da će naša općina biti mjesto ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. Također, ovom prilikom i svim stanovnicima naše županije čestitam Dan županije – poručio je načelnik Krizmanić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba