Uz rekordan broj posjetitelja

FOTOGALERIJA: Održan tradicionalni “Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru”

Objavljeno: 02.04.2024. zagorjeinternational

U svečanoj i veseloj atmosferi, uz glasno odjekivanje pucnjeva iz kubura, ovog je ponedjeljka u Dvoru Veliki Tabor održana tradicionalna manifestacija “Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru“. Događanje je započelo u 14 sati svečanim postrojavanjem i predstavljanjem jedanaest kuburaških društava iz Desinića, Pregrade, Huma na Sutli, Jakovlja, Svete Nedjelje, Zagorskih Sela i Kraljevca na Sutli. Manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Turističkog društva Tabor u Sloveniji, koji su posjetiteljima predstavili svoju udrugu odjeveni u odore i haljine visokog plemstva.

Pred brojnom publikom o manifestaciji su u ime organizatora govorili ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, te predsjednik Kuburaškog društva “Desinićka kubura“ Milivoj Dravinec, a u ime Općine obratio se i načelnik Desinića Zvonko Škreblin, nakon kojeg su predstavnici gostujućih kuburaških društava u nekoliko rečenica predstavili svoje društvo i djelovanje.

Uzvanicima je zatim demonstrirano umijeće punjenja kubura i izrade baruta za što su se pobrinuli Danijel Crnić i barutar Josip Jesih. Okupljeni kuburaši zatim su se postrojili ispred Velikog Tabora gdje su zapucali iz kubura i topova. Održana je i prigodna radionica na kojoj su najmlađi posjetitelji puštanjem bijelih golubova poslali poruku mira, ljubavi i sreće.

Manifestacija “Uskrsni ponedjeljak“ realizirana je u suradnji Kuburaškog društva “Desinićka kubura“ i Muzeja Hrvatskog zagorja – Dvora Veliki Tabor s ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine te promicanja i populariziranja djelatnosti kuburaških društava.

Ovogodišnje izdanje manifestacije koja se u Velikom Taboru održava od 2013. godine, posjetio je rekordan broj posjetitelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba