Evo odgovora na pitanje svakog tko se bar jednom ‘švercao’ u vlaku

Smije li kondukter tražiti osobnu od putnika ako nema kartu?

Objavljeno: 31.03.2024. zagorjeinternational

Vječito pitanje svakog srednjoškolca ili studenta zasigurno jest smije li kondukter od njega tražiti osobnu iskaznicu ako nema kartu za vlak, odnosno nije ju kupio.

Naime, člankom 70. stavkom 2. Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu propisano je da su se na mjestima predviđenim za pristup i kretanje na željezničkom području i u vlakovima sve osobe dužne pridržavati unutarnjeg reda u željezničkom prometu, piše Podravski list.

Nadalje, člankom 71. stavkom 2. navedenog zakona, propisano je da djelatnici za provedbu unutarnjeg reda imaju pravo od osoba koja se ne pridržavaju unutarnjeg reda zatražiti na uvid osobnu iskaznicu.

Kako stoji na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, naprimjer, u slučaju kada je putnik u vlaku zatečen bez vozne karte, a odbija kupiti kartu, ovlaštena osoba prijevoznika, odnosno kondukter, može od putnika zatražiti osobne podatke, kako bi se naplata izvršila sudskim putem.

Ako ne može utvrditi osobne podatke putnika bez vozne karte, kondukter ima opravdan razlog propisan člankom 30. stavkom 1. točkom 11. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, zatražiti od policijskog službenika da provjeri identitet putnika koji ne posjeduje voznu kartu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba