KOSTELGRAD: 501. Kostelska pištola službeno je otvorena – 120 pucača navijestilo Isusovo uskrsnuće

“Veže nas ta jedna ljubav prema tradiciji koju dolaze obilježiti postrojbe iz cijele Hrvatske”

Objavljeno: 30.03.2024. zagorjeinternational

Kako smo jutros najavili na mimohodu povijesnih postrojbi u Krapini, počela je najglasnija proslava uskrsnuća Isusa Krista u Hrvatskom zagorju, ali s obzirom na to kako su došle postrojbe iz svih krajeva RH, možemo sa sigurnošću reći i mnogo šire. 

Sve povijesne postrojbe danas su došle u Pregradu,  odakle su se zaputile na Kostelgrad koji je drevna utvrda grofova Keglević, koji su bili hrvatski banovi koji su prije pola tisućljeća započeli tradiciju pucanja povodom Uskrsa. Jedan od čuvara tradicije je i predsjednik Keglevićeve straže iz Kostela, Milan Flegar koji se prisjetio ovom prilikom kako je to sve počelo. 

– Keglevići su imali običaj kad su na Uskrs išli iz crkve svetog Mirka pucati iz puški i time nagoviještati Isusovo uskrsnuće u doba kad se i priroda budi. Ljudi su to ubrzo prihvatili i do dan danas se održao taj način slavljena. Doduše sad u Hrvatsko imamo više udruga kuburaša, ali do 90-ih smo bili jedini – kazao je Flegar dodavši kako sljedeći tjedan dolaze i postrojbe iz susjednih zemalja na obilježavanje Dana grada Pregrade. 

 Valja napomenuti kako na otvorenju manifestacije na starom gradu Kostelu uz spomenute povijesne postrojbe sudjeluju i kuburaška društva te građani, a podršku im daje TZ zajednica područja Srce zagorja, Grad Pregrada, KZŽ te druge ustanove, sponzori i donatori. Na početku sve je pozdravio gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. 

– U svom političkom radu i životu, govorio sam na puno mjesta, od Sabora do EU parlamenta, ali ovdje je uvijek posebno. To je tradicija koja određuje ovaj kraja i ove dane ne samo da se družimo nego iskazujemo poštovanje prema tradiciji i precima, prema onim ljudima koje danas nema, no zbog njih se održala ova tradicija kroz stoljeća – kazao je Vešligaj, dodajući kako je ova tradicija prepoznata kao nematerijalno dobro RH te je istaknuo kako se sam Kostelgrad iz godine u godinu obnavlja jer je važan za cijelu domovinu. 

Već dugi  niz godina čast zapovijedanja na Uskrs pripada Danijelu Drenškom iz Keglevićeve straže iz Kostela. 

– Ono što čini ovu čast dodatno posebnom je dolazak povijesnih postrojba iz cijele države koji su nam ovih godina postali prijatelji te mi također odlazimo k njima na gostovanje. Veže nas ta jedna ljubav prema tradiciji ili bolje reći vojnoj tradiciji, a koja se kod nas obilježava uskršnjim pucanjem – rekao je zapovjednik Drenški. 

Jedan od gostiju danas bio je član Hrvatskog sokola iz Osijeka Luka Štark koji nam je otkrio kako mu je ovo treće sudjelovanje na Kostelskoj pištolite je pohvalio odlično odrađeno domaćinstvo kao što to bude svake godine. 

Prošlogodišnji jubilej, 500. Kostelsku pištolu otvorio je i prvi pucanj zapucao tada pokrovitelj manifestacije predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, a danas je ta čast pripala nadzapovjednik Keglevićeve straže županu Željku Kolaru. 

– Straža jest jedan od najvećih promotora Krapinsko – zagorske županije i ona svojim nastupom živi Bajku na dlanu. Prošle godine smo i tiskali monografiju kako bi imali pisani trag, a ova naša tradicija je sad stara 501 godinu i poznavajući ljude na Kostelu siguran sam da će nastaviti i dalje – zaključio je župan Kolar te proglasio Kostelsku pištolu otvorenom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba