Tužna vijest za sve vlasnike pasa

NOVA STUDIJA: Vaši krzneni ljubimci ne razumiju ni jednu riječ koju govorite

Objavljeno: 26.03.2024. zagorjeinternational

Mogu li naši psi razumjeti riječi koje koristimo? Nova studija moždanih valova, objavljena u časopisu Current Biology, sugerira da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka aktivira pamćenje za predmete s kojima su povezani, prenosi Večernji list.  

– Ovo nam pokazuje da to nije samo ljudska sposobnost – rekla je za AFP autorica istraživanja Lilla Magyari sa Sveučilišta Loránd-Eötvös u Mađarskoj. 

Pitanje razumiju li psi riječi ili situaciju, kao što je ton koji se koristi ili određeni kontekst, dugo je bilo neriješeno i znanost nije mogla dati jasne odgovore. U prošlosti je nekoliko laboratorijskih testova pokazalo da psi, uz nekoliko iznimaka, nisu sposobni donijeti predmete nakon što čuju njihove nazive. 

Mnogi stručnjaci tvrdili su da ih zapravo ne potiče ono što im govorimo, već kako i kada to činimo. Tako na primjer kad vlasnik vikne psu ‘donesi štap!’ i pas ga donese to ne dokazuje da zna što znači riječ ‘štap’. 

Za ovu novu studiju Lilla Magyari i njezini kolege koristili su neinvazivnu tehniku snimanja mozga na 18 pasa. Koristeći elektrode postavljene na njihove lubanje, bilježili su moždanu aktivnost. Njihovi su vlasnici govorili riječi za igračke koje su im bile najpoznatije, a zatim su im pokazali ili odgovarajući predmet ili drugi predmet. Nakon analize EEG snimaka, tim je otkrio različite obrasce mozga kada su psima pokazani odgovarajući predmeti ili drugi predmeti. 

Ova vrsta pokusa, koji se desetljećima koristi na ljudima, smatra se dokazom razumijevanja značenja i također ima prednost što ne zahtijeva od psa da vrati predmet kako bi dokazao svoje znanje. 

No, nisu svi stručnjaci bili jednako oduševljeni. Clive Wynne, stručnjak za ponašanje pasa s Državnog sveučilišta u Arizoni, rekao je za AFP da je ‘podijeljen’ u pogledu ovih rezultata.  

– Članak ne drži vodu kada pokušava demonstrirati ono što naziva ‘semantičkim razumijevanjem’ – rekao je, hvaleći pritom ‘genijalnu’ eksperimentalnu napravu koja omogućuje testiranje cijelog ‘funkcionalnog vokabulara’ pasa. 

Na primjer, Wynne je rekao da mora sricati riječ ‘šetnja’ umjesto da ju izgovori kako se njegov pas ne bi uzbudio očekujući da će izaći van. Nema potrebe, kaže on, poduzimati takve mjere opreza s ljudima čije razumijevanje riječi nadilazi jednostavnu asocijaciju.  

– Bi li Pavlov bio iznenađen ovim rezultatima – pita Wynne misleći na slavnog ruskog znanstvenika koji je pokazao da se psi mogu natjerati da sline svaki put kad čuju zvuk zvona koji označava vrijeme obroka. ‘Mislim da ne bi’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba