Održan prijem zagorskih stočara kod župana, evo što su poručili:

“Na natječajima treba dati prednost onima koji od stočarstva žive, a ne hobistima”

Objavljeno: 22.03.2024. zagorjeinternational

Zagorski stočari su itekako poznati u Hrvatskoj i svijetu, a nije tajna da je to zbog kvalitete svoji grla s kojima predano rade svakog dana. Potvrda toga iz godine u godinu dolazi na brojnim prestižnim sajmovima s kojih se vraćaju kući sa šampionskim titulama. 

Upravo to je bio povod današnjeg prijema krapinsko – zagorskog župana u Poslovno tehnološkom inkubatoru u Krapini gdje su došli svi nositelji nagrada u prošloj godini. Ujedno je ovo bila i prilika za razgovor o potrebama poljoprivrednika na našem području. 

– Dao sam prijedlog koji se tiče kupovine zemljišta da se sufinanciraju susjedna zemljišta kako bi se povećao posjed i omogućila lakša obrada s obzirom na da smo svjesni kako u Zagorju postoji rascjepanost i zapuštenost parcela – rekao je stočar Anđelko Kiseljak koji prodaje svoje proizvode na mljekomatu u Zagrebu. 

S njim su se složili i ostali stočari kao što su Mario Kolman koji se bavi uzgojem hrvatskog hladnokrvnjaka i koji je osvojio prvo mjesto u Slunju prošle godine kao i Josip Soboški čije je grlo šampion u Gudovcu.  

Vladimir Ljubić je pak istaknuo kako prilikom bodovanja na natječajima treba dati prednost ljudima koji od stočarstva žive, a ne hobistima, a Katarina Mihalinec, inače dvostruka prvakinja Hrvatske, izrazila je nadu kako će slijedeći puta biti više mladih ljudi. Na prijemu je sudjelovao i Mirko Majsec koji ima iskustvo natjecanja na međunarodnim smotrama. 

Među onima koji se mogu pohvaliti s većom proizvodnjom nalazi se obitelj Domitran. 

– Obrađujemo 130 hektara, a planiramo se još proširiti i uvesti robota u proizvodnju, a sve to na kraju ostaje na sinu s kojim zajedno radim – rekao je Božidar Domitran, a njegov sin Josip je nadodao kako se vidi opadanje OPG-ova koji se bave stokom i konjima, pa po njegovom mišljenju treba uvesti financiranje po grlu stoke, kako bi se to održalo.  

Župan Željko Kolar apostrofirao je kako se nalazimo u samom vrhu proizvodnje goveda, ali ne po brojnosti jer se tu ne možemo mjeriti sa Slavonijom, već po kvaliteti. 

– Oni svoju djecu odgajaju i primjerom drugima pokazuju kako se može od poljoprivrede živjeti, premda je to najteža moguća vrsta proizvodnje. Razgovarali smo o izazovima, mjerama, dobili smo konkretne primjedbe i sugestije te dogovorili sljedeći sastanak gdje ćemo napraviti inventuru. Ono što nije dobro je smanjivanje broja ljudi koji drže nekoliko grla – kazao je župan Kolar, ali se za kraj okrenuo pozitivnim brojkama: 

– Broj isporučitelja mlijeka jest u opadanju, ali količina je porasta. Veličina stada je u padu, no raste broj onih kojih imaju velik broj grla, pa tako imamo proizvođača koji je prešao brojku od 100. Trebamo pomiriti dvije vrste poticaja, to jest, da jedne i druge potičemo – neke da zadrže, a neke da se povećaju – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba