HRVATSKA PRVA U EUROPI: Imamo čak 30.000 kubnih metara vode po stanovniku

Objavljeno: 22.03.2024. zagorjeinternational

Hrvatska može biti zadovoljna količinom i kakvoćom vodnih resursa jer je prema podacima EUROSTAT-a s prosječnih 30.000 kubnih metara vode po stanovniku, na prvom mjestu u Europskoj uniji, poručili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na Svjetski dan voda, 22. ožujka, prenosi Fenix magazin.  

– Hrvatska obiluje vodama, no, svjesni krhkosti ovog dragocjenog resursa i posebno svjesni mogućnosti i prosperiteta koje donose mir i stabilnost, predano radimo na njegovoj zaštiti, između ostaloga i u suradnji s našim susjedima te tako dodatno osnažujemo stabilnost u ovom dijelu Europe – rekli su Hini u Ministarstvu u povodu Svjetskog dana voda koji se ove godine obilježava pod motom “Voda za mir”. 

Kako vode ne poznaju granice i upravljanje njima traži pažljivo i uravnoteženo upravljanje u slivu, neophodno je povezivanje i donošenje zajedničkih odluka, a to je prepoznato i na razini EU, Europe i svijeta, kažu u Ministarstvu. 

Naše vodno bogatstvo od 22.160.000.000 metara kubnih/godišnje, koliko prosječno iznosi količina obnovljivih zaliha podzemnih voda, nejednako je raspoređeno u prostoru i vremenu, što nalaže da vode koristimo racionalno, kao i da njima mudro i savjesno upravljamo, na održivi način, promišljajući dugoročno, što i činimo, naglašavaju iz Ministarstva. 

Trenutno u Hrvatskoj pristup zdravstveno ispravnoj vodi iz sustava javne vodoopskrbe ima 94 posto stanovništva, no priključeno je 86 posto, a 58 posto stanovništva ima pristup sustavima javne odvodnje, dok je priključeno 53 posto. Iako ima još prostora za poboljšanje, ocjenjuju u Ministarstvu, ostvaren je značajan napredak, unatoč izazovu smanjenja broja stanovnika i određenim razlikama na razini pojedinih županija. 

Ministarstvu je najveći izazov daljnje poboljšanje pristupa sustavima javne odvodnje i posebice značajno smanjenje gubitaka iz sustava javne vodoopskrbe, koji su s prosječnih 50 posto neprihvatljivo visoki. 

Svjetski dan voda usvojen je na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju 1992. u Rio de Janeiru, a tema ovogodišnjeg obilježavanja su vode i mir kako bi se u svjetlu aktualnih ratnih sukoba, ali i mogućih žarišta u budućnosti, posebno zbog sve izraženijih klimatskih promjena, ukazalo na ovaj važan aspekt upravljanja vodama. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba