Gradsko vijeće Ivanca donijelo hvalevrijednu odluku o povećanju financijske pomoći roditeljima

“Ovo je samo mali dio onoga što je Vlada osigurala za podizanje standarda života u gradu”

Objavljeno: 20.03.2024. zagorjeinternational

Povodom današnje odluke o sufinanciranju privatnih vrtića u gradu Ivancu iz Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije oglasili su se priopćenje koje ovom prilikom prenosimo u cijelosti.

Gradsko vijeće Grada Ivanca, na čijem je čelu predsjednik Zdenko Đuras, donijelo je u srijedu na sjednici Gradskog vijeća odluku prema kojoj će se financijski pomoći roditeljima djece koja ne pohađaju gradske već privatne vrtiće odnosno obrte za obavljanje djelatnosti dadilja preko povećanja sufinanciranja cijene. 

Točnije, donijeta je odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima i sufinanciranju usluga čuvanja, brige i skrbi o djeci predškolske dobi koju pružaju obrti za obavljanje djelatnosti dadilja za 2024. godinu.  

– Gradsko vijeće, među njima i članovi Vijeća iz redova HDZ-a, HSU-a i nezavisni Nikola Sedlar, donijeli su u srijedu odluku prema kojoj će se povećati iznos sufinanciranja čime će se značajno financijski rasteretiti roditelji – pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik HDZ-a Grada Ivanca Zdenko Đuras. 

Prema toj odluci iznos sufinanciranja za jedno dijete koje pohađa vrtić iznosi 213 eura, ako prihod po članu kućanstva u posljednjem tromjesečju ne prelazi 309,00 eura. Ako je prihod po članu kućanstva između 310 i 389 eura, onda je iznos sufinanciranja 206 eura. Nadalje, ako je prihod između 390 i 469 eura onda je iznos sufinanciranja 196 eura dok je iznos sufinanciranja 187 eura, ako je prihod po članu kućanstava 470 i 548 eura. Ako je prihod po članu kućanstva 549 i 628 eura onda je iznos sufinanciranja 179 eura te u konačnici ako je prihod po članu kućanstva od 629 eura na više onda je iznos sufinanciranja 171 eura. 

A jedan od razloga zbog kojih su osigurana sredstva zasigurno je i prošlogodišnja odluka Vlade premijera Andreja Plenkovića, prema kojoj se još od listopada prošle godine sufinancira rad dječjih vrtića sa 70 milijuna eura godišnje. 

Podsjetimo, Vlada je prošle godine, da bi spriječila rast cijena vrtića uslijed rasta inflacije, osigurala 70 milijuna eura godišnje. Riječ je o sredstvima koje su dodijeljene jedinicama lokalne samouprave, među kojima i Gradu Ivancu, a dodijeljeni novac se ulože za unapređenje usluga, bolje kapacitete, bolju opremu i za bolje plaće odgojitelja. Gradu Ivancu je za to pripalo 244.000 eura godišnje ili oko 20.000 eura mjesečno. Dio tih sredstava sada će se iskoristi i da se poveća iznos sufinanciranja za roditelje čija djeca nisu uspjela ostvariti pravo upisa u gradske vrtiće.  

– Ovo je samo mali dio onoga što je Vlada osigurala za podizanje standarda života u Gradu Ivancu. Podsjećam, tu je 5,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za dogradnju Osnovne škole u Ivancu. Zatim 31,8 milijuna eura za izgradnju prvog dijela brze ceste od Varaždina do Cerja Tužno što će imati veliki pozitivni utjecaj na naš grad. Također, tu je 650.000 eura vrijedna dogradnja postojećeg dječjeg vrtića u Ivancu kao i 725.000 eura za gradnju novog vrtića u Radovanu. U konačnici s nacionalne razine osigurano je 28,6 milijuna eura za izgradnju aglomeracije Ivanec te pročistača – podsjetio je Đuras – stoji u njihovom priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba