Situacija je gora nego u jeku korona krize

TEK JE POČELO: Vrata birtija diljem Njemačke masovno se zatvaraju

Objavljeno: 17.03.2024. zagorjeinternational

Kriza zatvara restorane i kafiće u Njemačkoj – teška vremena za njemačke ugostitelje se nastavljaju. Od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno je oko 48.000 tvrtki, a 6100 ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform, piše Poslovni dnevnik

Stručnjaci očekuju daljnji loš trend. 

– Val je tek počeo – rekao je Patrick-Ludwig Hantzsch, voditelj istraživanja agencije, prenosi dpa. 

Samo prošle godine svaki deseti poduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14.000 lokala, što je više nego u prethodne tri godine. 

Isti je slučaj i sa stečajevima kojih je u 2023. godini, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 posto više nego u gospodarstvu u cjelini. Najviše malih poduzeća, do 10 zaposlenih, bilo je nelikvidno – njih 88 posto. 

Hanch kaže da je jedan od razloga pomoć vlade tijekom karantene. Subvencije su osigurale opstanak mnogih tvrtki i u početku spriječile zatvaranje poduzeća. 

– Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza posljednjih godina – rekao je Hanch, pojasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udar inflacije. 

Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila PDV za ugostitelje, s 19 na sedam posto. Međutim, od siječnja redovne cijene ponovno su na snazi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba