Delegacija Međimurske županije posjetila jednu od razvijenijih austrijskih saveznih država, Korušku

“U ovom smjeru se želimo razvijati”

Objavljeno: 12.03.2024. zagorjeinternational

U sjedištu pokrajinske Vlade savezne austrijske države Koruške u Klagenfurtu, na poziv predsjednika Petera Kaisera, održan je prijem i radni sastanak izaslanstva Međimurske županije predvođenog županom Matijom Posavcem, kojem je uz delegacije dviju regija nazočio i veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić.

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja i iskustava te jačanje suradnje između dviju regija, osobito u okviru Saveza ‘Alpe-Jadran’ čije su obje regije članice, a temeljem brojnih aktivnosti na jačanju Saveza koje je pokrenula upravo Međimurska županija. 

‘Koalicija održivosti’

Predsjednik Vlade Koruške istaknuo je kako je riječ o vrlo razvijenoj regiji Austrije s 560.000 stanovnika čija se dodana vrijednost najviše očituje u industriji i turizmu. Upravo je u programu Vlade za budućnost stvorena ‘koalicija održivosti’ kojoj je cilj zelenim politikama povećati postotak korištenja obnovljivih izvora energije koji se danas u pokrajini koriste 60 posto, dok je prosjek Austrije 34 posto. Uz to, želi se jačati proizvodnju poluvodiča, fotonaponskih ćelija, solarnih panela i dizalica topline. Do kraja iduće godine planiraju obnovom željezničke pruge Klagenfurt-Graz smanjiti vrijeme putovanja na 43 minute, što u budućnosti otvara potencijal jačanja gospodarstva i kvalitetniji život za više od milijun stanovnika.

Župan Posavec istaknuo je kako se upravo tim smjerom planira i razvoj Međimurja, a u mnogim segmentima županija već prednjači u Hrvatskoj. 

– Kao regija koja je u neposrednoj blizini Austrije, namjera nam je promovirati se na njihovom tržištu, privući gospodarske investicije, plasirati naše proizvode i promovirati prirodne i kulturne vrijednosti Međimurja – ističu iz Županije.      

Zajedničkom sinergijom poduzetništva, gospodarstva i EU projektima, definirani su planovi za obje regije koje imaju svoje komparativne prednosti, a dok vrlo značajnu ulogu pridonosi Savez ‘Alpe-Jadran’ čime će se ojačati položaj Saveza na europskoj razini.

Sve popularnija regija

Međimurska županija 2019. godine se po prvi puta predstavila na sajmu u Klagenfurtu, s obzirom da je Međimurje na stranim turističkim tržištima sve više prepoznato kao zelena regija održivosti, te vinska regija, stoga je dogovoren studijski posjet predstavnika turističkih agencija i novinara, s ciljem promocije kontinentalnog turizma Međimurja. Također je iskazan interes za ponovnim sudjelovanjem na dva sajma u Klagenfurtu.  

O planovima Međimurske županije i njenom daljnjem razvoju, korištenju EU sredstva, turizmu, obnovljivim izvorima energije te suradnji na nizu područja, uz župana Posavca razgovarali su direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, direktor Međimurske energetske agencije MENEA Alen Višnjić, zamjenica ravnateljice Javne ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj, dok su delegaciju Savezne Vlade Koruške, uz predsjednika Vlade, činili ravnatelj Provincijskog ureda Dieter Platzer, zastupnik u pokrajinskom parlamentu Günther Leikam, voditelj Odjela za energetiku i energetsku politiku Martin Granitzer, generalni direktor Koruških sajmova Bernhard Erler, te glavni tajnik za europske i međunarodne poslove Saveza ‘Alpe-Adria’ Thomas Pseiner. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba