Istraživanje je temeljeno na internoj bazi podataka koja sadržava informacije o više od 100.000 žena koje su putovale samostalno

Evo koje destinacije su najbolje za ženska solo putovanja

Objavljeno: 08.03.2024. zagorjeinternational

Danas je Međunarodni dan žena, a tim su povodom platforme GetByBus.com i GetByFerry.com provele istraživanje o zanimljivim trendovima solo putovanja među ženama. Istraživanje je temeljeno na internoj bazi podataka koja sadržava informacije o više od 100.000 žena koje su putovale solo koristeći ove platforme, a dovelo je do niza zanimljivih zaključaka, prenosi Antena Zadar.

Upravo je Zadar jedna od najpopularnijih destinacija za solo putovanja žena, a Zadranke su među najodvažnijim Hrvaticama za solo putovanja. Antena Zadar odlučila je istražiti navike putovanja njihovih sugrađanki. Pritom su se fokusirali na destinacije koje žene biraju kao solo putnice, a podatke za istraživanje preuzeli su iz vlastite baze podataka.

Istraživanje se temelji na uzorku od preko 100.000 putnica koje su koristile platforme za kupnju autobusnih karata u svrhu samostalnog putovanja. Podatak koji je upao u oko ukazuje na porast interesa Hrvatica za samostalna putovanja.

Broj solo putovanja kod žena je u velikom porastu

U odnosu na 2022. godinu, broj solo putovanja žena u prošloj godini povećao se za čak 21 posto, a pogledamo li mjesece u kojima su žene najčešće putovale samostalno, to su bili kolovoz, listopad i prosinac. Razvoj samopouzdanja i samostalnosti žena utjecao je i na činjenicu da vole preuzeti inicijativu kod planiranja putovanja.

– Opće je poznato da Hrvatice više istražuju o putovanjima nego Hrvati, što mogu potvrditi i naše društvene mreže, gdje 62 posto naših pratitelja na Instagramu čine žene – ističu provoditelji istraživanja.

Hrvatsku najčešće posjećuju Amerikanke

Nadalje, istraživanje je pokazalo da su neki od najvećih gradova u Hrvatskoj ujedno i najsigurniji za solo putovanja žena. Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik i Šibenik očekivano su zauzeli prva mjesta na ljestvici najsigurnijih gradova u Hrvatskoj za solo putnice, a slijede ih Rijeka, Pula, grad Hvar i Makarska, dok mjesto u TOP 10 zauzima i Osijek. Navedeni gradovi samo su neke od najposjećenijih destinacija solo putnica u Hrvatskoj.

Najpozitivnija iskustva Hrvaticama pružile su države među kojima velik broj čine susjedne zemlje ili najposjećenije države EU, neke od destinacija koje nose titulu favorita među solo putnicama su Njemačka, Austrija, Sjeverna Makedonija, Italija, Švicarska, Mađarska, Slovenija, Grčka, Bugarska i Češka.

Važan faktor samostalnih putovanja je osjećaj sigurnosti koje jedna destinacija pruža. Ovu činjenicu posebno vole istaknuti žene iz inozemstva koje se odluče za putovanje u Lijepu našu. Kao sve popularnija destinacija za solo putnice, Hrvatska je zauzela visoko 14. mjesto od ukupno 163 zemlje na listi najsigurnijih zemalja svijeta.

Rezultati su pokazali i da Hrvatsku najčešće posjećuju Amerikanke, čiji udio solo putovanja od ukupnog broja putovanja, iznosi rekordnih 78 posto. Ruskinje i Njemice se ističu s udjelima od 66 i 64 posto. Engleskinje, Finkinje i Talijanke zauzele su svoja mjesta na ljestvici sa zavidnih 60, 57 i 54 posto. Austrijanke i Bosanke dijele istu poziciju s 53 posto udjela u ukupnom broju solo putovanja žena u Hrvatsku, nakon kojih slijede Čehinje s 51 te Norvežanke s 50 posto udjela.

Koje Hrvatice su najodvažnije za solo putovanja?

Odgovor na ovo pitanje leži u glavnom gradu, čak 24 posto žena iz Zagreba prošle je godine realiziralo barem jedno samostalno putovanje, a prate ih odvažne Dalmatinke, točnije Zadranke (14 posto), Splićanke (13) i Šibenčanke (9 posto).

Rezultati pokazuju da su i Kvarnerke te Istranke zaslužile svoje mjesto na listi, odnosno udio od 6 posto koji čine Riječanke i Puljanke s 5 posto udjela u ukupnom broju solo putovanja. Solo putovanja Dubrovčanki čine također 5 posto, dok Makaranke i Metkovčanke u ukupnom broju dijele istu poziciju s 3 posto udjela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba