Hoće li i Austrijanci kasniti po hrvatskim prugama tek ostaje za vidjeti

NAPOKON: HŽ dobio konkurenciju u putničkom prijevozu – Rail Cargo Carrier obavio prvu vožnju

Objavljeno: 06.03.2024. zagorjeinternational

Uskoro bi kašnjenje vlakova HŽ-a moglo postati prošlost, prenosi ePodravina

 Sigurno ne vjerujete u ovo što ste pročitali, i nije vam za zamjeriti. Vjerojatno niste jednom bili “zatočenik” u kupeu s nepoznatim ljudima, bez signala i daleko od doma ili pak uopće niste krenuli. No, nadzire se svjetlo na kraju tunela! 

Prema informacijama koje prenosi Index, HŽ je dobio konkurenciju. Naime, posebni vlak s prijevozom putnika je odradio prvi put i Rail Cargo Carrier – Croatia – kao novi putnički prijevoz s dozvolom za pružanje usluga željezničkog prijevoza putnika u Republici Hrvatskoj. 

Za sve one koji ne znaju, Rail Cargo Carrier – Croatia je hrvatska podružnica Rail Cargo Group, kompanije u sastavu austrijskih državnih željeznica ÖBB. 

Prema podacima, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), vlakovi su u posljednjem tromjesečju prošle godine prevezli 29 posto više putnika i nešto više robe u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Time je zaustavljen trend pada prijevoza robe. 

U posljednjem tromjesečju 2023. HŽ Putnički prijevoz prevezao je 29 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje 2022., dok je broj putničkih kilometara smanjen za 0.2 posto. 

Što se tiče teretnog željezničkog prijevoza, u tom je razdoblju prevezeno 0.7 posto više robe u odnosu na isto razdoblje 2022., uz 8.8 posto manje ostvarenih tonskih kilometara. Istovremeno su teretni prijevoznici povećali prihode od prijevoza robe za 0.7 posto. 

Iz Indexa, navode kako je teretni prijevoznik HŽ Cargo prevezao je gotovo 10 posto manje robe uz 17.8 posto manje tonskih kilometara, dok su ostali teretni željeznički prijevoznici prevezli 7.7 posto više robe i ostvarili 1.7 posto više tonskih kilometara. 

Tako je HŽ Cargo na kraju četvrtog tromjesečja 2023. imao udjel od 36.2 posto ukupno prevezene robe i 48.4 posto ostvarenih tonskih kilometara. Od ukupno 19 teretnih željezničkih prijevoznika, 13 ih je bilo poslovno aktivno, a šest prijevoznika u spomenutom razdoblju nije prevozilo robu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba