Sve u cilju rješavanja zapuštenih poljoprivrednih zemljišta koja stvaraju sve veći problem

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA: Općine Marija Bistrica i Konjščina zaposlile poljoprivrednu redarku

Objavljeno: 05.03.2024. zagorjeinternational

Kako bi smanjili broj zapuštenih zemljišta na svom području, općine i gradovi zapošljavaju poljoprivredne redare. Najnoviji primjer su općine Marija Bistrica i Konjščina koje su zaposlile zajedničku poljoprivrednu redarku, koja je s radom krenula krajem prošle godine, piše Radio Stubica

Prije toga, su načelnik Josip Milički i načelnica Anita Krok potpisali i sporazum o funkcionalnom spajanju zajedničkih poslova po pitanju poslova poljoprivrednog redara. Kako ističu, zapuštena poljoprivredna zemljišta predstavljaju veliki problem, a u općine stiže sve više prijava susjeda odnosno vlasnika parcela koje graniče s onim zapuštenima.  

– Država je ponudila model funkcionalnog spajanja u više segmenata, od zajedničkih djelatnika do ustanova. Mi smo se odlučili na ono što nam je najpotrebnije, a to je poljoprivredni redar – pojasnio je Milički. Rekao je kako su zadovoljni, jer napokon imaju osobu koja će se baviti samo zapuštenim zemljištima. 

Općina je iz tog razloga na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijela i nove agrotehničke mjere i uskladila kazne. 

– Pozivam sve mještane da se ne ogluše kada prime opomenu, već da to shvate ozbiljno, kako ne bi trebali pribjegavati novčanim kaznama koje nikome nisu drage – napomenuo je Milički.   

Naglasio je kako je zadovoljan i u financijskom pogledu, jer pola troškova za poljoprivrednu redarku financira država, a pola obje općine. 

– Poljoprivredna redarka je jedan tjedan na raspolaganju na području Marije Bistrice, a drugi na području Konjščine – ističe načelnica Anita Krok. Zahvalila je kolegi Miličkom na suradnji i na prepoznavanju zajedničkog problema.  

– Ljudi svakodnevno prijavljuju zapuštena poljoprivredna zemljišta, posebice je to izraženo sad na proljeće. Poljoprivredna redarka je počela obilaziti teren, a počela su pristizati i prva upozorenja i kazne. Pozivamo ljude da stvarno brinu o svojim česticama koje posjeduju – zaključuje Krok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba