Bit će to jedan od središnjih sportskih događaja ove godine

Predviđanja za Olimpijske igre 2024.: Najbolje oklade i prognoze

Objavljeno: 01.03.2024. zagorjeinternational

Olimpijske igre u Parizu bit će jedan od središnjih sportskih događaja u 2024. godini. Donosimo pregled hrvatskih i inozemnih sportaša koji bi mogli zablistati na velikoj pozornici.

Svake prijestupne godine održavaju se Olimpijske igre, najveća svjetska sportska manifestacija. U pitanju je okupljanje sportaša iz različitih sportova, na natjecanju na kojem svatko zastupa vlastitu naciju. Prve moderne Igre održane su davne 1896. godine u Ateni, a ove godine domaćin im je Pariz, od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Nema sumnje, olimpijska sportska fešta izazvat će veliki interes. Svi ćemo navijati za hrvatske sportaše, a mnogi će se u regiji i kladiti na ishod natjecanja, igrajući listiće uz online kladenje MK i druge specijalizirane stranice. Naravno, ponuda oklada na sportskim kladionicama bit će tih dana bogatija nego inače.

No, tko su uopće glavne hrvatske i inozemne uzdanice na koje bi trebalo tipovati ovog ljeta? To još uvijek nije u potpunosti jasno, zbog čega donosimo pregled nekih imena koja bi mogla zablistati u Parizu ove godine…

Vaterpolisti i Sinkovići među favoritima

Hrvatska olimpijska reprezentacija dosad se sa svakih Igara vratila s barem nekoliko osvojenih medalja. Posebno uspješna HOO ekspedicija bila je u Riju, gdje su naši osvojili 10 medalja ukupno, od toga čak 6 zlatnih.

U Parizu očekujemo nešto manje osvojenih medalja, no moglo bi biti barem nekoliko zlatnih. Prije svega treba izdvojiti hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju. Momčad Ivice Tucka zablistala je ove zime srebrom na Europskom prvenstvu i zlatom na Svjetskom prvenstvu. Sada želi toj kolekciji priključiti olimpijsku medalju.

Naši vaterpolisti već imaju nekoliko medalja na Olimpijskim igrama:

  • 1996. godine osvojili su srebro na Igrama u Atalanti,
     
  • 2012. godine pod Ratkom Rudićem došli su u Londonu do prvog zlata,
     
  • 2016. godine u Riju osvojili su pod Ivicom Tuckom još jedno srebro.

Sada naša vaterpolska reprezentacija ponovo izgleda kao momčad spremna za najviše domete. Najopasniji suparnici bit će joj Španjolska i Italija, a branitelj naslova Srbija također neće samo tako prepustiti svoj tron.

Tu su i braća Sinković. Olimpijski pobjednici s prethodna dva natjecanja nadaju se trećoj zlatnoj medalji u nizu. U 2024. godini vratili su se u disciplinu dvojac bez kormilara. Sigurno će biti među favoritima za trijumf, no tek trebaju potvrditi dobru formu na jezeru.

U jedrenju Tonči Stipanović i braća Fantela imaju potencijal još malo povećati vlastitu kolekciju medalja. Sandra Perković također je kandidat za odličje, a isto vrijedi i za naše predstavnike u borilačkim sportovima, poput karatea, taekwondoa i hrvanja. Hrvatska će kao i uvijek biti moćna u streljaštvu, pogotovo u disciplini trap, a nije nemoguće da iz drugog plana iskoči i netko od kojeg se ne očekuje mnogo, kao što je bio slučaj sa Sarom Kolak prije osam godina…

Biles i Riner među najvećim zvijezdama Igara

Što se inozemnih sportskih zvijezda tiče, najviše zanimanja svakako će izazvati nastup Amerikanke Simone Biles u Parizu. Trofejna gimnastičarka na prethodnim igrama je proživljavala mentalnu krizu i ozbiljno je podbacila, no sada je spremna za još jednu impresivnu berbu medalja.

Sjajan bi mogao biti i Šveđanin Armand Duplantis u skoku s motkom, čovjek koji je potukao sve svjetske rekorde Sergeja Bubke. U trčanju na duge pruge impresivno pak djeluje Kenijka Faith Kipyegon od koje se očekuje nekoliko osvojenih medalja u Parizu.

Što se pak sprinta tiče, Amerikanac Noah Lyles djeluje kao čovjek koji bi mogao zavladati stazom, a u plivanju Summer McIntosh i Leon Marchand imaju sve što je potrebno da se proslave uspjesima na velikoj sceni.

Što se pak domaćina tiče, Teddy Riner ganja četvrtu uzastopnu medalju u džudu, a Francuska je definitivno favorit i na rukometnom turniru. Na kraju se očekuje da SAD osvoji najviše medalja, a Kina zauzme drugo mjesto, s Francuskom među prvih pet. Hrvatska bi trebala biti među 50 najuspješnijih zemalja, a možda i bolje od toga…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba