U Međimurskoj županiji nema incidenata sa stranim radnicima kojih trenutno ima oko 3600

“Za dva mjeseca za njih se pokreće i nastava hrvatskog jezika”

Objavljeno: 23.02.2024. zagorjeinternational

Na sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća Međimurske županije održanoj u četvrtak, između ostalog, razgovaralo se o prilivu stranih radnika na području županije, te sigurnosnoj situaciji o čemu su GSV izvijestili predstavnici Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić i Nenad Plevnjak.

O aktualnom broju stranih radnika u Međimurju govorio je Gosarić, istaknuvši da ih je u Međimurskoj županiji trenutno zaposleno oko 3600, dok ih je na kraju 2023. godine bilo 2874. U Međimurju su najbrojniji Filipinci, Nepalci i Indijci, a najviše ih je zaposleno u metaloprerađivačkoj industriji te građevinarstvu. Iz PUM-a ističu da sigurnosnih problema sa stranima radnicima u Međimurju nema.

Inkluzivna sredina

Župan Matija Posavec naglasio je da se iz podataka iščitava vrlo važan detalj. 

– Vidljivo je da Međimurje nije isključiva, zatvorena sredina, što nam se ponekad znalo spočitavati. Na našem području nema incidenata poveznih s mržnjom i netolerancijom prema strancima, naprotiv, među prvima smo pokrenuli rješenja za lakšu integraciju. Uz snažniju pomoć i kontrolu s državne razine, lako bi se riješila i pitanja vezana uz kontrolu agencija za posredovanje pri zapošljavanju stranih državljana te problemi vezani uz loše uvjete stanovanja koje dio stranih radnika trpi – rekao je župan.

Zamjenik župana Josip Grivec dodaje da u integraciji stranih radnika, bez obzira na jezičnu barijeru, ulogu igra i civilno društvo te je pozvao međimurske udruge da strane državljane pozivaju u svoje redove. A da je integracija dvosmjerni proces i da u tom smislu treba jačati svijest lokalnog stanovništva o potrebi inkluzije stranih državljana, naglasio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

U raspravi je istaknuta potreba donošenja i provođenja jasne nacionalne strategije kojom bi se kontrolirale agencije za posredovanje pri zapošljavanju koje angažiraju strane radnike te im nerijetko uzimaju previsoke provizije, a ne osiguravaju im dostojne stambene uvjete. Također je zaključeno da bi nacionalna strategija trebala regulirati osnovna pitanja njihove integracije, poput učenja hrvatskog jezika, kao i pitanje zdravstvene sigurnosti.

Predsjednik GSV-a Elvis Novak iznio je i izvješće o radu GSV-a u prošloj godini, tijekom koje je održano pet sjednica na kojima se raspravljalo o temama vezanima uz trendove u gospodarstvu Međimurja, kretanju cijena usluga te utjecaju PDV-a, iseljavanju stanovništva i drugo. 

Blagi porast nezaposlenih

Članovima GSV-a, aktualne podatke o kretanju na tržištu rada iznio je predstojnik Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren. 

– I dalje bilježimo blagi porast nezaposlenosti te je trenutno u evidenciji 2157 nezaposlenih, u odnosu na 43.411 zaposlenih. Nažalost, u 70 posto slučajeva riječ o teško zapošljivim kategorijama ljudi, poput osoba starijih od 55 godina, osoba s invalidnošću, te ljudi iz romske populacije. Čak 80 posto vaučera HZZ-a za osposobljavanje koriste zaposleni u cilju povećanja svojih kompetencija, a najmanji interes je među nezaposlenima, što nije dobar trend – rekao je Hren i dodao da za dva mjeseca, s pučkim učilištima, pokrenuti nastavu hrvatskog jezika za strane radnike.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba