"Ovo je mali prosvjed, a bit će nas još ako treba. Jednostavno više ne možemo"

VIDEO: Na prosvjedu poljoprivrednika u Čakovcu preko 200 traktora, promet je blokiran

Objavljeno: 19.02.2024. zagorjeinternational

Danas je održan veliki poljoprivredni prosvjed u Čakovcu, koji je okupio preko 200 traktora iz Međimurske i Varaždinske županije. Kako piše portal eMedjimurje, kolona se kretala uz policijsku pratnju južnom zaobilaznicom u smjeru Nedelišća, zatim je prošla pokraj Gradskih bazena oko Galerije Sjever, nakon čega se vratila prema Nedelišću i polaznoj točki.

Zbog velikog broja traktora na cesti promet u gradu je blokiran, a građani su pozvani da izbjegavaju vožnju. Prosvjed podržavaju svi poljoprivrednici, okupljeni pod sloganom ‘Poljoprivreda = budućnost, hrana = život’. Među njima su ratari, stočari, voćari, povrtlari i vinogradari.

Snimke možete pogledati OVDJE.

Kažu da ovako više ne ide

– Ovo je mali prosvjed, a bit će nas još ako treba. Jednostavno više ne možemo – istaknuo je Stjepan Jurinec iz Ivanovca, jedan od organizatora samog prosvjeda. Dodao je da nitko ništa njih kao poljoprivrednike nije pitao, a tiče se obavezne intervencije oko eko shema koje je nametnula Europska unija.

Stigli su i brojni poljoprivrednici iz Varaždinske županije, a među njima i Matej Furjan.

– Vjerujemo da će Vlada i Ministarstvo imati milosti i da će se smanjiti udar na nas poljoprivrednike – poručio je Furjan.

“Što se tiče potpora, želimo to odmah”

Prosvjednici žele iste uvjete kao i njihovi kolege iz Europske unije.

– Želimo diverzificirane prihode i iste uvjete proizvodnje. Što se tiče potpora, želimo to odmah – kazao je Igor Rešetar.

Podršku prosvjednicima dali su čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i međimurski župan Matija Posavec, kao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

– Čekamo razvoj situacije u Bruxellesu. Stav je vrlo jednostavan, iznjedrili smo ga zapravo na Upravnom odboru. U četvrtak i petak imamo skupštinu svih poljoprivrednih komora u Bruxellesu i tamo ćemo odlučiti na koji način ćemo dalje – najavio je Jakopović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba