NOVI POČETAK: Prošle godine bila su 22 upita za smještaj u zagorski Dom za žrtve nasilja u obitelji, primljeno ih 16

“Nova trajna lokacija Doma omogućuje povećanje kapaciteta, kao i smještaj muških žrtava nasilja”

Objavljeno: 19.02.2024. zagorjeinternational

U krapinskom Poslovnom inkubatoru održana  je prezentacija rada najmlađe javne ustanove kojoj je osnivač Krapinsko – zagorska županija, Doma za žrtve nasilja u obitelji ‘Novi početak’ koja je s radom počela 2020. godine. 

Osvrt na proteklu godinu, ali i najavu aktivnosti u tekućoj najavila je zamjenica ravnateljice Doma, Aneta Škreblin koja je posebno naglasila kako korisnici ostaju najdulje do godine dana te je smještajni kapacitet bio osam korisnika istovremeno.  

– Imali smo 22 upita za smještaj, a omogućen je za 16 korisnika od kojih je najviše dolazilo iz Krapinsko – zagorske županije, njih šestero, zatim iz grada Zagreba  i Međimurske županije po četiri te iz Varaždinske županije odakle je došlo dvoje – kazala je zamjenica Škreblin, dodavši kako se Dom financirao od strane Županije, projekta ‘Novi početak’, Ministarstva rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te donacijama u ukupnom iznosu od 161.305,65 eura. 

Od planirani aktivnosti u 2024. godini posebno je istaknuto kako će se nastaviti pružati djelatnosti smještaja na novoj, trajnoj lokaciji i to u povećanom kapacitetu do 15 korisnika. 

– Nova lokacija ima mogućnosti smještaja osoba s invaliditetom i žrtava nasilja muškog spola. Također, uspostavlja se savjetovalište na dislociranoj lokaciju u Zaboku kao i nastavak izvaninstitucionalne podrške korisnicima po izlasku iz skloništu – rekla Škreblin te pritom spomenula kako je Dom jedna od rijetkih sigurnih kuća u Republici Hrvatskoj koja ima takvu mogućnost. 

Kako je istaknula dožupanica Jasna Petek, time je zaokružena velika skupina aktivnosti i podrške za žrtve obiteljskog nasilja u Zagorju. Naime, od 2012. godine u KZŽ djeluje SOS telefon, od 2017. godine Savjetovalište, a od spomenute 2020. i sigurna kuća, odnosno Dom za žrtve obiteljskog nasilja ‘Novi početak’. 

– U sigurnoj kući svoje sigurno mjesto nalaze sve žrtve obiteljskog nasilja te želim zahvaliti svima zaposlenima tamo, koji sve to vrlo stručno, s puno entuzijazma i vrlo kvalitetno vode. To je posao koji nije samo zanimanje, nego je posao koji radite 24 sata dnevno i uvijek trebate biti na raspolaganju za nepredvidive situacije. Ovaj dom nije samo ustanova koja skrbi o smještaju žrtava, već provodi i vrlo širok niz preventivnih aktivnosti, koji se prije svega odnosi na informiranje zajednice, senzibilizaciju te edukaciju stručne javnosti. Žrtvama obiteljskog nasilja prije svega želimo poručiti da u Krapinsko – zagorskoj županiji imaju zaokruženi sustav podrške za vlastiti novi početak. Nasilje treba prijavljivati, na njega treba reagirati. Ono se tiče svih nas, o njemu se treba informirati, educirati kako ga prijaviti jer sve te aktivnosti koje provodi naš dom za žrtve nasilja u obitelji zapravo vode ka cilju da Krapinsko – zagorska županija bude županija koja zaista koja ima nultu stopu nasilja u obitelji – zaključila je Petek. 

Župan Željko Kolar ponovno je naglasio da Krapinsko – zagorska županija ima nultu stopu tolerancije na nasilje u bilo kojem obliku.  

– To pokazujemo iz dana u dan našim akcijama i edukacijama kojima skrećemo pozornost na nešto što se nažalost događa oko nas, a ovim projektom sigurne kuće koja je sada na trajnoj lokaciji, ohrabrujemo žrtve nasilja da prijave nasilnika, a uz to, pružamo im siguran i ugodan smještaj, nastavak školovanja za njihovu djecu, njima dajmo pomoć oko zaposlenja i trudimo se stvoriti im okruženje da nastave normalan život – poručio je Kolar.  

Od ove će godine rad sigurne kuće sufinancirati sve jedinice lokalne samouprave na području županije – općine s 2000 eura godišnje, a gradovi s 3000 eura.  

– Prilikom uređenja novog objekta posebno se vodila briga o djeci koja će tamo imati novi dom, ali i o osobama s invaliditetom koje se otežano kreću. U prosjeku se ljudi tamo zadržavaju šest mjeseci, stoga je potrebno stvoriti okruženje bez stresa, bez šokova i gdje će se svatko osjećati sigurno i ugodno. Uređen je i okoliš s brojnim sadržajima, tako da svi koji će tamo boraviti mogu sigurno boraviti i u prirodi. Naravno, uz sam objekt, tu najviše pridonose i djelatnici koji tamo rade i koji će im uvelike pomoći da se pripreme za nastavak svojeg života u miru – dodao je župan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba