ISKAZNICE EU-a ZA OSOBE S INVALIDITETOM: Europski odbor regija usvojio zahtjev pregradskog gradonačelnika Marka Vešligaja:

“Osiguranje nesmetane mobilnosti po cijeloj Europi za sve građane ključno je za stvaranje socijalno pravednije Europske unije”

Objavljeno: 02.02.2024. zagorjeinternational

Iskaznice EU-a za osobe s invaliditetom: građanima koji rade ili studiraju u drugoj državi članici mora se osigurati privremeno produljenje povlastica socijalne pomoći

Proširenje područja primjene europske iskaznice za osobe s invaliditetom da bi se obuhvatila prijelazna razdoblja koja osobe s invaliditetom provode u drugoj državi članici kako bi tamo radile ili studirale, jedan je od glavnih zahtjeva mišljenja koje je sastavio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, a koje je usvojeno na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija (OR) 31. siječnja. Članovi i članice OR-a također su pozvali na veće priznavanje uloge lokalnih i regionalnih vlasti u uvođenju iskaznica i upravljanju njima te na odgovarajuću financijsku potporu EU-a.

Ista vrsta povlastica

Europski odbor regija podržao je prijedlog Europske komisije o uvođenju europske iskaznice za osobe s invaliditetom i europske parkirne karte za osobe s invaliditetom. Te bi iskaznice osobama s invaliditetom poslužile kao prenosivi dokument kojim se potvrđuje njihov status i, pri posjetu drugoj državi članici, osigurava pristup istoj vrsti povlastica i usluga kao i državljanima te zemlje.

Regionalni i lokalni čelnici zalažu se za to da se područje primjene europske iskaznice za osobe s invaliditetom proširi na privremeno osiguranje izvjesnih povlastica i usluga socijalne pomoći tijekom razdoblja ponovne procjene koju moraju proći osobe s invaliditetom koje sele u drugu državu članicu radi zaposlenja ili studija. Svrha je predloženog produljenja osigurati kontinuitet potpore dok se status invaliditeta službeno ne prizna u novoj državi članici.

Gradovi i regije imat će ključnu ulogu u provedbi predložene direktive s obzirom na to da upravljaju parkirnim mjestima namijenjenima osobama s invaliditetom, osiguravaju im povlašten pristup javnim uslugama i informiraju javne i privatne pružatelje usluga o pravima nositelja iskaznice odnosno karte. Za učinkovito pružanje tih usluga bit će potrebna odgovarajuća financijska sredstva, među ostalim za razvoj digitalnih alata za upravljanje iskaznicama i poboljšanje pristupa informacijama o njima.

Produljenje od 60 dana

Naposljetku, OR poziva na uvođenje standardiziranog razdoblja produljenja od 60 dana i za europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom i za europsku parkirnu kartu, uz besplatno izdavanje iskaznica u fizičkom i elektroničkom obliku. Prijedlogom Europske komisije razdoblje produljenja usklađuje se s nacionalnim zakonodavstvom.

– Osiguranje nesmetane mobilnosti po cijeloj Europi za sve građane, neovisno o njihovim sposobnostima, ključni je stup u stvaranju socijalno pravednije i inkluzivnije Europske unije. Bitno je uskladiti proceduru i osigurati privremen pristup socijalnoj pomoći osobama s invaliditetom tijekom ovih prijelaznih faza. Time naglašavamo našu predanost u razvijanju Europe koja je politički i socijalno napredna – izjavio je Vešligaj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba