Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ primili su članove Regionalnog tima kuhara Varaždinske županije koji će od 2. do 7. veljače u Stuttgartu predstaviti svoja kulinarska i slastičarska umijeća na najstarijem, najvećem i najraznovrsnijem međunarodnom kulinarskom natjecanju u svijetu – Kulinarskoj olimpijadi.
Članovi tima mladi su kuhari iz poznatih restorana s područja Varaždinske i Međimurske županije, predvođeni kapetanom tima Marinom Pozderom te pod mentorstvom dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog i predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča.
Vincek: Predstavit ćemo naše tradicionalne proizvode
Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek istaknuo je kako se od svakog natjecanja očekuju određeni rezultati, no u ovom slučaju najvažnije je sudjelovati.
– Ne mislim pritom sudjelovati kao puki promatrač, već kao medij koji može apsorbirati određene ideje, naučiti nešto novo, a sve u svrhu promocije Varaždinske županije i njene enogastronomije, odnosno naših tradicionalnih autohtonih proizvoda po čemu smo prepoznati i priznati u Hrvatskoj, a kuhari su upravo taj medij koji omogućuje da se za naše proizvode čuje i izvan granica Republike Hrvatske – rekao je pročelnik Vincek zaželjevši kuharima puno uspjeha na natjecanju te se zahvalio Udruzi kuhara Varaždinske županije na dobroj višegodišnjoj suradnji, a sve s ciljem promocije i zaštite tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije kako u Hrvatskoj, tako i izvan granica.
Dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naglasio je kako će se ove godine na Kulinarskoj olimpijadi kroz razne kategorije predstaviti preko 3000 kuhara i slastičara iz cijelog svijeta.
– Bit će to veliki skup struke na jednom mjestu, mogućnost edukacije kroz međusobne razgovore, prezentacije i promocije i mislim da je to vrijedno iskustvo za ove mlade ljude iz Varaždinske županije od kojih neki na ovakvo natjecanje idu prvi put. Inače, mi kao Udruga kuhara Varaždinske županije već dvadesetak godina odlazimo na ovakva velika natjecanja kao što su Svjetski kulinarski kup ili Kulinarska olimpijada. Osim promocije naših tradicionalnih jela i namirnica, kao i cijele Varaždinske županije, kuhari sudjelovanjem na takvim natjecanjima na neki način dobiju vjetar u leđa i kasnije u svojim restoranima mogu na temu tradicionalnih proizvoda pripremati naša jela, ali u rangu svjetskih trendova u gastronomiji – izjavio je Crleni.
Kapetan: Dobro smo se pripremili, imamo velika očekivanja
Kapetan tima Marin Pozder, inače chef u Restoranu Nobel, rekao je kako su pripreme dobro tekle.
– Svi mi radimo u restoranima, tako da smo treninge odrađivali nakon posla. Stoga nam je zbog samog tempa bilo ponekad naporno, ali mislim da smo se dobro pripremili i očekujemo najbolje rezultate. Pripremat ćemo naša tradicionalna jela, od tradicionalnih namirnica, ali na jedan moderan način jer nam je u interesu Varaždinsku županiju predstaviti u najboljem svjetlu – zaključio je Pozder.
Regionalni tim Varaždinske županije čine:
Marin Pozder (Restoran Nobel)
Dario Rodeš (Restoran Nobel)
Vedrana Hrastovec Sedlar (Restoran The Family)
Ivan Fot (Restoran The Family)
Dino Veselić (Restoran The Family)
Amos Novak (Restoran Terbotz)
Karlo Štorga (Restoran Bedem)
Ljiljana Sedlanić (Hotel Trakošćan)
Bojan Bohorč, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije
Damir Crleni, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza