MEĐU NAJBOLJIMA U HRVATSKOJ: DVD Donja Voća održalo 47. izvještajnu Skupštinu

“Ulazimo u razdoblje gdje ćemo završiti naš vatrogasni dom te u trogodišnje razdoblje pripreme proslave 50 godina društva i 75 godina vatrogastva u Donjoj Voći”

Objavljeno: 17.01.2024. zagorjeinternational

U subotu je u prostorijama NK Vindija u Donjoj Voći, Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Voća održalo 47. izvještajnu skupštinu. Naglasak je bio na velikim ulaganjima u posljednjih nekoliko godina koja su iznosila čak 1,2 milijuna eura, a uz to, od važnijih tema spominjalo se dovršenje novog vatrogasnog doma, veliki uspjesi vatrogasaca kao i vatrogasne mladeži te pripreme za proslavu 50. godišnjice društva DVD Donja Voća.

Govore su održali predsjednik DVD-a Josip Cingesar koji nije mogao sakriti emocije, glavni zapovjednik Jura Gregur, načelnica Donje Voće Sanja Kočet, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc te predstavnik tvrtke ‘Vatropromet’ Zdravko Kobeščak, a na skupštinu su između ostalih došli i članovi društva PGD Zlatoličje, predsjednik Vatrogasnog saveza Vojvodine Siniša Šarija te vatrogasci DVD-a Budisava iz Novog Sada.

Veliki uspjesi

Predsjednik DVD-a Donja Voća Josip Cingesar naglasio je da pojam vatrogastva u njemu budi posebne emocije.

– Svi ovdje znaju kakve sam naravi, znaju moj temperament, da ponekad idem glavom kroz zid, a sve je to obuhvaćeno s golemom emocijom. Sam spomen vatrogastva budi u meni sve one najpozitivnije osjećaje. Nebrojeno puta sam spomenuo uzrečicu “Postoji vrijeme, postoje prilike”. Mi smo u jednom vremenu ‘ugrabili’ sve prilike. Zato smo tu gdje jesmo – rekao je Cingesar i dodao:

– Ulazimo u razdoblje gdje ćemo završiti naš vatrogasni dom te u trogodišnje razdoblje pripreme proslave 50 godina društva i 75 godina vatrogastva u Donjoj Voći. Svim članovima našeg društva želim izraziti zahvalnost što su unatoč svim problemima uspjeli odvojiti dio vremena za rad u vatrogasnom društvu – kazao je predsjednik. 

Dodao je potom i da se u DVD-u okreću radu s mladima.

– Prošle godine jedini smo sudjelovali na županijskom natjecanju s pet ekipa. Moram naglasiti da temeljimo rad za budućnost na mladim ljudima. Djevojčice su se plasirale na koordinacijsko natjecanje u Čakovcu osvojile su 4. mjesto. Muška mladež je županijski prvak i plasirala se na državno natjecanje. Također trudimo se da nakon sezone djecu zadržimo u vatrogasnom domu – rekao je Cingesar. 

161 član

Zapovjednik DVD-a Donja Voća Jura Gregur naglasio je kako društvo ima 161 člana, te da se ne moraju brinuti za budućnost.

– Od 161 člana, imamo 41 operativnog člana, 16 izvršnih i ne moramo se bojati za budućnost našeg društva jer imamo sveukupno 21 člana vatrogasne mladeži, čak 34 člana vatrogasnog podmlatka i 40 pomažućih članova. Pokušavamo usavršavati mlade i starije članove kako bi uz nove tehnologije i sve zahtjevnije intervencije, svi bili spremni na nove izazove – rekao je Gregur te nadodao:

– U 2023. godini naše vatrogasno društvo bilo je sveukupno na 41 intervenciji. Imali smo svega tri požara što je znatno manje u odnosu na 2022. godinu kad smo ih imali 14. Moram naglasiti da smo dobili defibrilator, ljestve, dva komada alata ‘Huligan’ i kompresor koji nam služi za snabdijevanje navalnog vozila zrakom – istaknuo je zapovjednik Gregur.

Što se tiče financiranja DVD-a, istaknuto je da su prihodi od donacija državnog proračuna iznosili 2000 eura, ostali prihodi od donacija za EU projekte 500.000 eura, tu je bio i kredit Poslovne Banke za sam objekt u iznosu od 250.000 eura, prihodi od donacija iz proračuna jedinice lokalne i regionalne samouprave iznosili su 33.200 eura, kapitalna donacija izgradnje vatrogasnog doma bila je 6000 eura, prihodi od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba 1500 eura, prihodi od građana i kućanstava 5000 eura te vatrogasni doprinos od 100 eura. Ukupni prihodi tako su bili 797.820 eura. 

1,2 milijuna – Mladi su naša budućnost

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet naglasila je da su mladi budućnost DVD-a te kako je upravo skupština mjesto i vrijeme da se napravi osvrt na prethodno razdoblje.

– Proteklih tri godina, tu počevši i s mojom odgovornošću za vođenje naše općine, možemo reci puno, samo nikako da je bilo lako, a i vrijeme koje je ispred nas donosi nove izazove. Ono što me posebno veseli i na što sam posebno ponosna je da nikad toliko nade i optimizma nije bilo u zajednici i u vatrogastvu kao što je danas – istaknula je Kočet.

Potom je najavila velika ulaganja u sigurnost u iznosu 1,2 milijuna eura.

– S ponosom istaknimo najveće kapitalno ulaganje u povijesti Općine, rekonstrukciju DVD-a u vrijednosti 1,2 milijuna eura. Ulaganja u sigurnost, prvenstveno u zaštitu i naš sustav civilne zaštite, a onda i sigurnost naših mještana koja nam je prioritet. Dodatni prostor dobit će i naše udruge koje još nemaju osigurane adekvatne uvjete za rad. Uložili smo i 240.000 eura u navalno vozilo. Radi se o periodu od posljednje tri godine i mogu reći da nikada nije bilo toliko ulaganja. S ponosom istaknimo da smo postigli do prije nekoliko godina za većinu nemoguće, postali vodeći u županiji po rastu izdvojenih sredstava za civilnu zaštitu. Naravno, nikako ne izostaju i rezultati koje pokazujete svojom aktivnošću, vrhunskim rezultatima naše mladeži na državnim natjecanjima, ali i na ponos svih nas po broju vatrogasnog pomladka i broju operativnih vatrogaskinja gdje ste itekako među vodećima u državi. – rekla je ponosna načelnica.

Otkrila je potom i tajnu ovakvih rezultata.

– Ništa od ovog ne bilo da nema zajedništva. To je izuzetna sinergija svih članova predsjedništva vatrogastva s Općinom, s lokalnom zajednicom, sa svim sumještanima. To je i bit razvoja cijele zajednice. Bez takve sinergije, zajedništva, uvažavanja i poštovanja na svim poljima, nema razvoja sustava civilne zaštite i lokalne zajednice – naglasila je i za kraj dodala:

– Postavili smo si ljestvicu, no sada ona ide korak više. Želim da vas u vašem radu prati blagoslov Svetog Florijana – poručila je vatrogascima načelnica Kočet.

Predstavnik tvrtke ‘Vatropromet’ Zdravko Kobeščak čestitao je na svim uspjesima i zahvalio DVD-u Donja Voća na suradnji koja traje već 30-ak godina.

– Čestitam DVD-u Donja Voća na svemu što su radili u protekloj godini, na svim ugovorenim projektima, na radu s vatrogasnoj mladeži i na intervencijama. Želim vam puno sreće i i uspjeha u daljnjem radu i da završite projekte koje ste započeli – rekao je Kobeščak.


Medalja

Tajnik Vatrogasne zajednice varaždinske županije Zvonko Videc istaknuo je koliko se članovi DVD-a Donja Voća trude i rade te u ime Vatrogasne zajednice varaždinske županije dodijelio spomen medalju DVD-u Donja Voća koju je predao predsjedniku Josipu Cingesaru.

– Znamo koliko se članovi DVD-a Donja Voća trude i rade svake godine i na tome vam čestitam. Zadužili ste svoje sumještane s nekakvim zadovoljstvom i osjećajem zahvalnosti na tome što ste sve odradili za njih – rekao je tajnik Videc te dodijelio medalju:



– Vatrogasna zajednica varaždinske županije je 2023. godine obilježila 30 godina rada u čijem ste radu i vi imali veliki doprinos. Za tu obljetnicu kao zahvalu svim vatrogascima u varaždinskoj županiji svakom DVD-u koji je samostalni u svojoj općini dodjeljuje jednu spomen medalju, a među njima je i DVD Donja Voća – zaključio je tajnik Vatrogasne zajednice varaždinske županije Zvonko Videc.

Nagrađeni

Ovom su prilikom najistaknutijim članovima DVD-a dodijeljene nagrade i priznanja koja im je uručio predsjednik Cingesar.

Tako su nagrade u kategoriji ‘bolničara’ dobili Marina Gregur, Marko Skočko, Julijana Marta i Zdenko Skok. U kategoriji ‘prijevoz i rad s helikopterom’ priznanja su dobili Marina Gregur, Lucija Kučina, Jura Gregur i Glorija Smontara. Uvjerenje o osposobljenosti u kategoriji ‘vatrogasac’ dobili su Matija Šipek, Danijela Kekec i Anja Stočko. Dodijeljena je i zahvalnica za poseban doprinos za potporu vatrogastvu i zaštitu od požara firmi ‘AC Group d.o.o.’, a nagrade za najviše intervencija dobili su Josip Pintarić, Mario Šestanj Perić, Dario Kanjež, Luka Banfić, Lucija Kučina s 19 intervencija te Simon Cingesar i Dalibor Pintarić. Brončana plamenica otišla je u ruke Stjepanu Stolniku i Juri Greguru. Spomenica za 30 godina rada u vatrogastvu otišla je u ruke Vladimira Šestana Perića, Danijela Godinića i Damira Martana, dok su priznanje za vatrogasce veterane dobili Ivan Gregur i Vinko Šestan. Nagradu za naj vatrogasca dobio je Jura Gregur.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba