ZNANSTVENICI: “Ovo ludilo se mora zaustaviti dok ne bude prekasno"

Kinezi razvili novi mutirani soj ‘COVID-a 19’ koji ima 100 postotnu smrtnost

Objavljeno: 17.01.2024. zagorjeinternational

Kinezi su razvili novi mutirani soj ‘COVID-a 19’ koji ima 100 postotnu smrtnost, a nazvali su ga GX_P2V i testirali na miševima koje su genetski napravili tako da nalikuju genetskom izgledu ljudi, objavio je New York Post.  

Laboratorijska verzija koronavirusa iz ljuskavog mravojeda, za koji su ranije dokazali da je povezan s prijenosom koronavirusa, ima 100-postotnu smrtnost kod miševa, prenosi 24sata.  

Izvješće o tome Peking je objavio prošli tjedan.  

– Studija pokazuje rizik od prenošenja GX_P2V na ljude i pomaže nam da shvatimo patogene mehanizme virusa povezanih sa SARS-CoV-2 – napisali su autori.

Smrtonosni virus koji su uzgojili kineski znanstvenici je mutirana verzija virusa GX/2017 koji su pronašli 2017. godine, tri godine prije pandemije koronavirusa. Svi miševi kojima su dali GX_P2V uginuli su unutar osam dana, a znanstvenici su iznenađeni kako brzo virus ubija. Miševi su imali brz gubitak težine, tromost i oči su im pobijelile.

Virus je napao mozak, oči i pluća, a zadnja dva dana života virus se povećao u mozgu za što autori studije kažu kako bi moglo sugerirati da bi teška infekcija mozga tijekom kasnije faze infekcije mogla biti kljucan uzrok smrti kod ovog virusa.

Epidemiolog na Institutu za genetiku u Londonu Francois Balloux kritizirao je ovu studiju kineskih znanstvenika koju je nazvao užasnom i znanstveno potpuno besmislenom.

– Ne vidim što bismo mogli naučiti iz ovoga, ali vidio sam kako takve stvari mogu poći po zlu – napisao je profesor.Balloux.

Umirovljeni profesor medicine Gennadi Glinsky sa Stanforda otišao je korak dalje.

– Ovo ludilo se mora zaustaviti dok ne bude prekasno! – napisao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba