Situacija podsjeća na ‘91. godinu

MUKE PO BAUŠTELI: Novogradnja u Njemačkoj stagnira – olakšanja nema na vidiku

Objavljeno: 14.01.2024. zagorjeinternational

Očekivani oporavak u njemačkom građevinskom sektoru još će dugo izostati, slažu se ekonomski istraživački instituti. Studije pokazuju da će građevinska industrija tek polako rasti u narednim godinama, piše Poslovni.

Prema trenutnim istraživanjima i anketama, Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) i Institut ‘ifo’ očekuju pad građevine u 2024. godini, s tek minimalnim rastom u idućim godinama.

Prema DIW-u, prihodi od građevinskih usluga u Njemačkoj ove godine past će prvi put od financijske krize 2009. godine. Prema studiji, očekuje se pad od 3,5 posto, na oko 546 milijardi eura.

– Pad u građevinskoj industriji traje duže nego što se očekivalo. Tek će iduće godine vjerojatno biti postignut mali rast uslijed pada cijene građevinskih radova – kaže autorica studije Laura Pagenhardt.

Novogradnja će stagnirati ove, ali i 2025. godine. Prema autorima studije, cilj izgradnje 400.000 novih stanova svake godine postaje još udaljeniji, a u 2024. godini vjerojatno će ih biti sagrađeno tek oko 265.000.

Po Institutu ifo, poslovna klima u građevinskim kompanijama iznimno je loša te je najslabija od početka istraživanja davne 1991. godine. Tvrtke strahuju od daljnjih gubitaka u prvom dijelu 2024. godine.  

– Iako su kamatne stope za financiranje građevine nedavno ponovno pale, nema olakšanja na vidiku – rekao je Klaus Wohlrabe iz Instituta ifo za tagesschau.

U prosincu se 22,1 posto anketiranih građevinskih tvrtki žalilo na otkazane projekte, a u studenom ih je bilo 21,5 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba