Već je pristiglo nekoliko molbi

Nepalce, Indijce i Filipince će u Varaždinu podučavati hrvatski jezik

Objavljeno: 08.01.2024. zagorjeinternational

Pučko otvoreno učilište u Varaždinu raspisalo je natječaj za profesora koji će strane radnike podučavati hrvatski jezik s obzirom na porast broja stranih radnika u Varaždinskoj županiji.

Molbe već pristižu

Ravnateljica Učilišta Lana Velimirović Vukalović istaknula je kako je već pristiglo nekoliko molbi, a provođenje programa ‘Hrvatski jezik za strance’ bit će izazov. Postoje unaprijed propisani moduli za izvođenje nastave, ali metodika će biti usuglašena s obzirom na homogenost ili heterogenost programa, odnosno hoće li sudjelovati samo npr. radnici iz Nepala ili i radnici iz Bangladeša, Indije i slično.

– Očekujem da će program donijeti prvenstveno uspješnu integraciju stranih radnika ponajprije u svoje firme, odnosno u tvrtke gdje rade. Jednako tako očekujem i da će se uspješno integrirati u naše društvo – zaključila je ravnateljica Velimirović Vukalović u razgovoru za eVaraždin.

Podsjećamo, na području Varaždinske županije ukupno je od početka prošle godine do kraja studenog izdano 7390 dozvola za boravak i rad stranca iz trećih država, odnosno onih koji dolaze izvan područja Europske unije, što je najveći broj ikad dosad izdanih dozvola. To je ukupno dvostruko više od ukupnog broja izdanih dozvola za strane radnike u 2022. godini. Najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je državljanima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala, Indije, Sjeverne Makedonije te Filipina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba