INTERVJU TJEDNA: Zagorski 'masterchef', Zabočanin Dominik Škalec (18), najavljuje nove kulinarske pothvate

“Za sve je zaslužna baka, koja je na meni testirala što nedostaje u njezinim jelima”

Objavljeno: 07.01.2024. Nikola Turin

Kad bi govorili o stereotipima, zasigurno najpoznatiji je onaj ‘zadrti’ kako je ženama mjesto u kuhinji, ali s druge strane, nije tajna da u mnogim poznatim svjetskim kuhinjama glavnu riječ, upravo suprotno, imaju muškarci. No i jedni i drugi su se u zadnjih 20-ak godina profilirali u dobro poznate face, za što je jedan od najzaslužnijih TV show MasterChef. A kako je lijepo vidjeti mladića za štednjakom potvrđuje i slučaj našeg Zagorca, Dominika Škaleca iz Zaboka koji se borio, i to izuzetno uspješno, u hrvatskoj verziji spomenutog natjecanja te pokupio simpatije svih iz Zagorja, ali i daleko šire publike.

Počeci

Sada, kad su se dojmovi slegli i kada se saznao pobjednik posljednje sezone MasterChefa, zamolili smo Dominika za rezime svojeg natjecateljskog puta. Ujedno nam je otkrio planove koje ima sad kad je, možemo reći, poznati kuhar.

Krenimo od početka njegove kulinarske karijere, jer odmah od prve emisije vidjelo se da itekako barata predznanjem u pripremi najzahtjevnijih jela. Kako nam je sam Dominik otkrio, to znanje seže, kao kod svakog drugog pravog kuhara, od jedne vrlo važne osobe.

– Moram priznati, strast za kuhanjem bila je oduvijek prisutna, a kad govorimo o nekom talentu, otkrio sam ga na malu prevaru. Naime, baki sam prokomentirao kako joj fali začina, točnije soli u jelu, na što mi je odgovorila kako to ona zna jer je namjerno izostavila kako bi me testirala hoću li primijetiti. I tu se dogodio taj presudan trenutak kad sam skužio što ću biti u životu – kuhar – započeo je svoju priču mladi Dominik.

Jedna je stvar kuhati doma, u restoranskoj kuhinji ili pred kamerama jer ipak staviti svoje vještine na vidjelo zahtjeva određenu dozu hrabrosti. Svaki od ta tri scenarija nosi sa sobom određene stresove, zbog čega nas je zanimalo što ga je ponukao na prijavu te je li već bio upoznat s chefovima u žiriju.

– Ideja je došla sasvim spontano kad sam prošle godine pratio audicijske emisije MasterChefa pa sam jednostavno rekao ako mogu oni, mogu i ja. Premda nisam bio upoznat s ovogodišnjim žirijem, smatram kako je to i bolje jer sam objektivnije mogao primiti kritiku, kao i pohvale – kazao nam je Dominik, dodavši kako doma ipak nema vremena kuhati, no svoje vještine brusi dalje uz poznatog chefa Matiju Bregeša kojeg, uz Stjepana Bakližu, smatra najvećim utjecajem u profesionalnom kulinarstvu.

Ostvariti plasman u polufinale možda i najzahtjevnijeg kulinarskog showa na samom početku karijere ovog 18-godišnjaka nije mala stvar. Svi smo mu priželjkivali pobjedu, no sudbina je htjela malo drugačije, a kako smo stekli dojam u razgovoru s Dominikom, to ga nije ni u najmanju ruku obeshrabrilo.

– Nitko u showu ne skriva razlog, odnosno, jedini cilj s kojim su došli je, naravno pobijediti. Meni je doduše ovo natjecanje stvorilo jedinstvenu priliku za naučiti nešto novo, a naravno u slučaju pobjede ne bi nitko bio sretniji od mene, ali eto. Bilo je divno iskustvo svakako. Sad dalje slijedi još skupljanja znanja u praksi kako bi se jednog dana mogao upustiti u profesionalne vode šefa kuhinje – najavio je planove Dominik za kojeg smo sigurni da će ih i ostvariti.

Također, sigurno smo i kako će jednom kao šef kuhinje posluživati svoje specijalitete – platinaste prezle, pašticadu kroz igru, patku na moderno te piletinu i čokoladu.

Kako bi nastavili temu stereotipa, sama od sebe se nameće ona popularna teza da ‘Ljubav prolazi kroz želudac’, a ljubav koju je Dominik iskusio u vidu potpore sveukupne publike je doista velika. Nametnuo se kao miljenik i fanova i žirija.

Ni u najluđim snovima

-Ovo što sam iskusio sudjelovanjem u showu, ta potpora bez zadrške koju sam dobio sa svih strana, je gotovo neopisiva. Ni u najluđim snovima nisam sanjao da bi toliko ljudi ustalo na noge samo zbog mene. Ovim putem im svima želim reći ‘Hvala vam od srca na podršci i uvijek, ali uvijek glavu gore jer samo je nebo granica’ – poručio je Dominik dodavši kako u onom drugom segmentu ljubavi, zasad ipak nema djevojku.

Dva najpoznatija britanska chefa, Marco Pierre White i Gordon Ramsay bili su suci u stranim inačicama MasterChefa, no manje je poznato kako su oni na počecima karijere kuhali zajedno dok jednog dana nije puklo. Njih bi se dvojica teško mogli uspoređivati, osim po strasti prema kuhanju. Upitali smo stoga  Dominika što je to najbitnije kod kuhara.

–  Karijeru kuhara svakako bi preporučio kao odličan odabir, ali samo u slučaju ako kuhanje zaista i voliš i živiš za to jer ako se hvataš kuhače ‘tek toliko’, jednostavno nećeš biti sretan. Kuharstvo je umjetnost koja se ili voli ili ne – rekao nam je Dominik zaključujući u šali kako je tajna dobrog jela, dobar kuhar. No, ipak u pravom zaključku poručio je kako svako vrhunsko jelo mora biti izrađeno od kvalitetnih sastojaka u odgovarajućem načinu pripreme, a kuhar je samo jedna od karika u tom lancu, ali ona najvažnija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba