Na tržištu nema iskustva za tako veliku nekretninu, od njezine veličine, pozicije, svega...

Simbol Zagreba odlazi u povijest, stečeni su uvjeti za prodaju: ‘Potresena sam, to je moj drugi dom’

Objavljeno: 05.01.2024. zagorjeinternational

Dio zagrebačke povijesti doslovno odlazi u povijest. Do kraja godine mogle bi se prodati i posljednje dvije zgrade Name – simbola grada Zagreba.

Kako javlja Dnevnik.hr, nakon 23 godine stečaja stekli su se uvjeti za prodaju Name. No unatoč iznimnim lokacijama, kupac bi se teško mogao naći. Nama je 142 godine jedan od zagrebačkih simbola, a posljednjih desetak godina i Miljenkovo radno mjesto.

– To je kulturna vrijednost, to ne bi trebalo prodati, a vi mislite da će se to prodati? – pita se Miljenko.

Takav je plan, no Zagrepčani će ga očito teško prihvatiti, osobito oni koji se sjećaju vremena kad je Nama, odnosno Narodni magazin, bila jedini izbor ovdašnjih šopingholičara – mjesto susreta i centar dostojan i većih metropola.

Nama je u stečaju već 23 godine

– Ima lijepih stvari kakvih možda u nekom drugom šoping centru nema – smatra Marija, dok je Stjepan zaključio da je to je stara tradicija.

Nama je u stečaju već 23 godine, a Đurđica ondje radi puno dulje, čak 37 godina.

– Nama mi je kao drugi dom. Tu sam provela više vremena nego doma, uz svoje kolege, i to me je jako potreslo – rekla je u razgovoru za Novu TV Đurđica Pozderac, zaposlenica Name.

Ogromni dugovi

– Nama ima dugove od oko 24 milijuna eura, a samo ova zgrada na Ilici te na Kvatriću vrijede najmanje 40 milijuna. No, novi se vlasnik s njima neće baš usrećiti. Zgrada je u jako lošem stanju zato što su jako loše instalacije, stari i po sto godina, od vodovodnih, električnih instalacija i tako, znači treba jako puno ulaganja unutra – kazao je Goran Martinović, još jedan od zaposlenika Name.

Prava procjena vrijednosti tek slijedi, no agenti za prodaju nekretnina Namu ionako već dulje vrijeme mjerkaju. S obzirom na to da nema iskustva na tržištu nekretnina za tako veliku nekretninu, od njezine veličine, pozicije, svega, teško je reći da se kreće s tom i tom cijenom po metru kvadratnom.

A kvadrata je puno, po 12.000 u svakoj od preostale dvije zgrade. U dva desetljeća prodano je dvadeset robnih kuća, a posljednje dvije moraju na bubanj do kraja godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba