Liječnik Ante Orešković iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan kaže kako među ovisnicima nema klasnih skupina, a dobne skupine su se promijenile

“Pijenje je uniseks priča. Sad svi piju, nema više da će mlada djevojka piti sok”

Objavljeno: 05.01.2024. zagorjeinternational

Bi li mjesec dana bez alkohola dobro došao Hrvatima? To je istražio Dnevnik Nove TV, čija je reporterka razgovarala s voditeljem Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Antom Oreškovićem iz jankomirske Klinike za psihijatriju Sveti Ivan. Kada možemo reći da imamo problem s alkoholom? Evo što kaže doktor Orešković.

– Postoji puno definicija problema. Meni je najdraža ona kad vam kaže netko prvi put, supruga ili prijatelj, da bi bilo pametno prestati piti i pita imaš li problem s alkoholom, tu već problem postoji – smatra Orešković.

Svi piju

No, iz pozicije pacijenta najčešće ne postoji svijest da imaju problem. Najčešći indikator dolaska u bolnicu je pritisak, kaže doktor i dodaje kako ovisnici od ovisnosti žele i sve što ona nudi, a to je i dio ugode koja je olakšanje od trpljenja koje je u pozadini, ali je, naravno, ona lažna. Ta laž može trajati jako dugo i onda će svaki ovisnik nastojati što duže imati to razdoblje, ali pritisak je taj koji određuje kada će doći.

Na pitanje o razlici između dobnih, rodnih i klasnih skupina među ovisnicima, doktor Orešković kaže kako nema klasnih skupina, a dobne su se skupine promijenile.

– Krajem 80-ih bilo je sedam muškaraca na jednu ženu, sad imamo ispod četiri. Pijenje je uniseks priča. Sad svi piju, nema više situacije da će mlada djevojka piti sok. Ona pije isto piće kao i neki dečko pored nje – rekao je Orešković te dodao:

– Radio sam u Karlovcu s jednim pacijentom koji je imao 16 godina. Sjećam se da je jedan pacijent s 23 umro u alkoholnom deliriju, najstariji od 88 još je u punom programu – naveo je doktor i kroz šalu dodao kako na njegovom odjelu moraju gledati kalendar zbivanja u gradu, a ne meteorološki.

– Naša klinika pokriva područje Arene, gdje su bili ovi famozni koncerti. Tu noć kada je koncert za pet-šest tisuća ljudi, ima i naše klijentele koja će sigurno doći s hitnom pomoći k nama – zaključio je doktor Orešković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba