Povijesni dan

Prije točno 33 godine usvojena je hrvatska zastava

Objavljeno: 21.12.2023. zagorjeinternational

Na današnji dan 1990. godine usvojena je zastava Republike Hrvatske, jedan od državnih simbola. Sastoji se od triju jednako širokih vodoravnih pruga crvene, bijele i plave boje s grbom Republike Hrvatske u sredini.

Naziva se i hrvatskom trobojnicom ili crven-bijeli-plavi, prema stihovima iz domoljubne pjesme Marjane, Marjane (crven, bili, plavi, to je barjak pravi).

Na zastavi je prikazano pet životinja

Hrvatska zastava državna je zastava s najvećim brojem životinja koje se na njoj prikazuju među svim zastavama svijeta, njih pet. To su tri lava kao simbol Dalmacije, kuna bjelica kao simbol Slavonije te koza kao simbol Istre. Sve su smještene u kruni hrvatskog grba.

Temeljna odredba o izgledu hrvatske zastave sadržana je u članku 11. stavku 2. Ustava Republike Hrvatske. U Ustavu stoji da se opis povijesnog hrvatskog grba i zastave, tekst himne te uporaba i zaštita tih i drugih državnih znamenja uređuje zakonom.

Zakon je odmah stupio na snagu

Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Hrvatske prihvaćena je hrvatska zastava.

Zakon je donio Sabor na zajedničkoj sjednici Vijeća udruženog rada, Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća 21. prosinca 1990., a istog je dana proglašen ukazom predsjednika Republike i objavljen u Narodnim novinama, čime je odmah stupio na snagu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba