A NEKADA SE NIJE SMJELO IZAĆI

U TJEDAN DANA UMRLO 42 LJUDI: “Situacija nije dramatična kao prije dvije godine”

Objavljeno: 17.12.2023. zagorjeinternational

Broj zaraženih koronavirusom u posljednja tri tjedna ponovno raste. U samo tjedan dana zabilježena su 42 smrtna slučaja od covida.

Međutim, epidemiolog Bernard Kaić kaže kako situacija nije dramatična kao prije dvije godine. U Hrvatskoj cirkulira više podvarijanti omicron varijanti virusa, a Kaić kaže kako nema dokaza da je ijedna od tih podvarijanti posebno opasna.

Najviše zaraženih ima Grad Zagreb, 134 slučaja, slijedi Primorsko-goranska s 98 slučajeva, a potom Osječko-baranjska županija, njih 65, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji gdje je evidentiran samo jedan zaraženi.

Među preminulima prevladavaju starije osobe u 70-im i 80-im godinama. Najmlađa osoba koja je preminula od covida bio je muškarac 1961. godište, a umro je u pulskoj bolnici.    

Interes za cijepljenje i dalje nije velik. Do sada je cijepljeno 71,39 posto odraslog stanovništva, a Hrvatskoj je na raspolaganju za uporabu još dva milijuna doza cjepiva.

Stranica koronavirus.hr je ugašena početkom prosinca. U HZJZ-u kažu da više ne vide potrebu za posebnim izvještavanjem javnosti nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u svibnju proglasila kraj izvanrednog stanja vezanog uz covid. 

Daljnje praćenje oboljelih od covida integrirano je u standardne protokole za nadzor zaraznih bolesti, a novije podvarijante omikrona ne opterećuju zdravstveni sustav na načine kao što su to činile ranije varijante.

Unatoč gašenju stranice koronavirus.hr, naglasak se i dalje stavlja na važnost opreza i pridržavanja preporučenih mjera zaštite kako bi se spriječilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje javnosti, prenosi Index.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba