ODLUČILI SU IĆI U DRUGOM SMJERU

SVE JE VEĆI INTERES ZA ŽIVOT U OVOM GRADU: “Prirez nemamo, a donijeli smo odluku da ćemo ići i u daljnja porezna rasterećenja”

Objavljeno: 17.12.2023. zagorjeinternational

Vlada je ukinula prirez te gradovima i općinama prepustila odluku o tome hoće li taj manjak u proračunu od 1. siječnja 2024. godine nadoknaditi povećanjem poreza na dohodak. Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot otkrila je kako u tom gradu namjeravaju ne povećavati porez već upravno suprotno, ići na dodatno rasterećenje građana.

– Prirez nemamo, a donijeli smo odluku da ćemo ići i u daljnja porezna rasterećenja, čim nam se pružila ta mogućnost s državne razine. Grad smo koji je to učinio u najvećoj mjeri. Niža stopa ide na 18, a viša na 27 posto. Prije toga smo smanjili komunalne naknade i doprinos. Željeli smo potaknuti investicije, a mislimo i na građane – rekla je Škrobot za N1.

Dodala je kako u povijesti grada proračun nikad nije bio veći.

– Imamo porast plaća i rast minimalne plaće, novac će se vraćati u sustav i bit će više sredstava za potrošnju. Neki gradovi su odlučili ići u drugom smjeru. Bojim se da će im se dogoditi kontraefekt. Sve je više interesa za preseljenje u Samobor – dodala je Škrobot.

Smatra da popis stanovništva iz 2021. godine koji je pokazao da je u Samoboru smanjen broj stanovnika nije realan.

– Smatram da popis nije dobro odrađen na terenu. Zatražili smo službene podatke s MUP-a i imamo oko 42.000 stanovnika, a po popisu ih je 37.300, što je velik raskorak. Postoji vjerojatnost da se dogodio efekt doseljavanja, ali uvjerena sam da popis ne odgovara stanju stvari. Imamo pozitivne migracije i doseljavanje iz Hrvatske, a dobili smo i nagradu za pomak u kvaliteti života – rekla je gradonačelnica.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba