‘Prosinac je poseban mjesec, a u Krapini još posebniji’

Predstavljen program ‘Adventa u Krapini’! Bogatiji i sjajniji no ikad

Objavljeno: 28.11.2023. zagorjeinternational

‘Advent u Krapini’, ove godine 22. po redu, počinje 1., a trajat će do 31. prosinca. Kroz cijeli mjesec Krapinčane i njihove goste očekuju dani ispunjeni raznim sadržajima za sve uzraste, a točka na ‘I’ bit će i krasne dekoracije po cijelom gradu koje će posebno dočarati blagdanski duh. 

Prva žena krapinskog turizma, direktorica ureda TZ Grada Krapine Nedeljka Vodolšak, istaknula je da će se brojna događanja odvijati po cijelom gradu – od Osnovne škole ‘Ljudevit Gaj’, preko središnjeg gradskog parka, pa sve do središnjeg gradskog trga ‘Ljudevita Gaja. 

U punom sjaju

– Koncepcija adventa je takva da su kroz radne dane u program uglavnom uključene gradske institucije poput osnovnih škola u kojima se odvija niz radionica za djecu. OŠ August Cesarec već tradicionalno, svakog petka i subote, organizira radionice za djecu u organizaciji Društva ‘Naša djeca’, Gradska knjižnica ima pregršt radionica i prezentacija različitih udruga, a Pučko otvoreno učilište tu je da upotpuni program sa svojim izložbama te adventskim kino programom – istaknula je Vodolšak. 

Već tradicionalno, gradski park će tih dana biti u punom blagdanskom sjaju, a osvjetljavat će ga brojne lampice. 

– Imamo ovdje i neke nove instalacije poput ‘bilikuma’ koji je jedan od najpoznatijih gradskih suvenira i koji predstavlja svojevrsnu dobrodošlicu u Grad, pa smo ga zato izložili ovdje na ulazu u sam park. Bit će tu i instalacija Orašara, ali i još brojne druge, no to ćemo još malo držati u tajnosti. Najbolje je da ljudi dođu i sami vide – dodala je Vodolšak. 

Također, već tradicionalno paljenje adventskih svijeća održat će se svake subote u gradskom parku, a uz sadržajni program u kojem će sudjelovati mnogu KUD-ovi, škole i brojni gosti, ponudu će upotpuniti i ugostitelji svojom gastronomskom ponudom. 

Tradicionalni koncert

– Kao i svake godine, uvod u naš ‘Advent u Krapini’ je koncert KUD-a ‘Ilirci’ koji će se održati 1. prosinca u 19 sati u Maloj dvorani POU-a Krapina, a najavili su da će na koncertu imati i goste, pa svakako vrijedi otići i poslušati – najavila je Vodolšak. 

Tu je i ‘Medeni sejem’ 2. prosinca koji će se od 8 sati održavati na Trgu Ljudevita Gaja, a na kojem će biti 30-ak štandova na kojima će se nuditi različiti blagdanski ukrasi, ali i med te proizvodi od meda. Isto tako, s obzirom da Udruga pčelara ove godine obilježava 40 godina postojanja, članovi udruge će imati i malu izložbu svih ‘rekvizita’ koji se koriste u proizvodnji meda, istaknula je Vodolšak.

Gradonačelnik Zoran Gregurović apostrofirao je značenje koje prosinac ima u gradu te je pritom istaknuo njemu najzanimljivije događaje ovogodišnjeg ‘Adventa u Krapini’.

– Prosinac je poseban mjesec svugdje gdje se gradovi i općine pripremaju za određena zimska događanja. U Krapini je dodatno poseban s obzirom na to kako na dan Svetog Nikole slavimo i Dan grada koji ove godine slavi 830. rođendan, odnosno 830 godina od prvog pisanog spomena imena Krapina. Zadovoljstvo mi je što tradicionalno svake godine imamo paljenje svijeća koje će biti u Parku matice hrvatske kod Glazbenog paviljona te će ih pratiti glazbeni programi. Posebno mi je drago što je baš na Dan grada i koncert Kvarteta ‘Gubec’ i Tamburaškog orkestra HRT-a za koji su ulaznice planule već prvog dana. Ove godine će središnji gradski park dodatno zasjati s novim instalacijama bit će dodatno ukrašen, a drago mi je i što imamo klizalište kod Osnovne škole Ljudevita Gaja – zaključio je gradonačelnik Gregurović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba