SVETA KATA, SLAVLJE NA VRATA! Ususret Danu općine Zagorska Sela, razgovarali smo s načelnicom Ksenijom Krivec Jurak:

“Iduće godine kreću radovi na uređenju zgrade našeg prvog vrtića u povijesti”

Objavljeno: 22.11.2023. Vanja Hozmec

Već tradicionalno, početkom studenoga veselo je u Zagorskim Selima gdje se održava centralna proslava jednog od najčuvanijih zagorskih običaja, ‘Martinja’, no posebno je pak svečano krajem studenoga, na Svetu Katarinu, kada Općina Zagorska Sela slavi svoj dan i dan svoje zaštitnice. 

S obzirom na to da se taj datum opasno bliži, načelnica Ksenija Krivec Jurak nam je u razgovoru ispričala što ima novoga na području općine od proslave prošle godine. 

Odmah na početku, kao najistaknutije projekte navela je projekte vraćanja u ispravno stanje infrastrukture, nerazvrstanih cesta, koje su stradale u potresima 2020. godine. 

Prometnice 

– U sklopu spomenutog Javnog poziva Općini je odobreno 154.000 eura preko provedbenog tijela, Krapinsko – zagorske županije, te 333.000 eura preko provedbenog tijela Ministarstva prometa i infrastrukture. Dakle, dobili smo ukupno 487.000 eura iz Fonda solidarnosti Europske unije, a sanirane su dionice u naseljima Bojačno, Poljana Sutlanska, Miljana, Ivanić Miljanski, Zagorska Sela i Brezakovec. Nadalje, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko – zagorske županije asfaltnim slojem je presvučena lokalna cesta Zagorska Sela – Kuzminec Miljanski – Pušća u dužini od 1900 metara, a vrijednost te investicije je 111.350 eura – započela je Krivec Jurak.

Hrvatske ceste su potpisale i Ugovor o rekonstrukciji državne ceste D229 na dionici Zagorska Sela – Razvor, duljine 3,9 kilometara, s tvrtkom ‘Colas’, a ti su radovi vrijedni 3,2 milijuna eura, dodaje načelnica.

– Uređena je i nerazvrstana cesta Brezakovec – Sladović gdje je vrijednost radova 54.000 eura uz osigurano sufinanciranje Ministarstva graditeljstva u iznosu od 22.000 eura, a u tijeku je druga faza radova na izgradnji mrtvačnice u Zagorskim Selima. Vrijednost radova u ovoj fazi je 50.000 eura uz odobreno sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 25.000 eura – izvijestila je načelnica te dodala i da se u naseljima Bratkovec i Pušća postavila solarna ulična rasvjeta u vrijednosti od 6000 eura.

Kao najveće izazove s kojima se u radu susreće, istaknula je fiskalne kapacitete. Naime, svaki se euro treba dvaput preokrenuti. 

– Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavam je apliciranje na projekte na kojima je nužan određeni udio vlastitog sufinanciranja. Potrebno je dobro planirati na koje se projekte prijaviti, jer potrebe su velike, a fiskalni kapaciteti nedovoljni da bi mogli sve pratiti. Tako da je potrebno uvijek naći dobru ravnotežu između potreba i fiskalnih mogućnosti – govori Krivec Jurak. 

Fokus će u narednoj godini, otkriva načelnica, biti na cestovnoj infrastrukturi.

– Očekujemo puni opseg radova i završetak rekonstrukcije dionice državne ceste D229 Zagorska Sela – Razvor, jer su radovi ugovoreni i izvoditelj radova je uveden u posao. Drugi značajan zahvat koji predviđamo u cestovnoj infrastrukturi je prijava projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste Zagorska Sela – Brezakovec – Gornji Škrnik za koju imamo izdanu građevinsku dozvolu u dužini od 3,9 kilometara. Natječaj bi se trebao otvoriti sljedeće godine iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Svakako vrijedi spomenuti završetak radova na mrtvačnici u Zagorskim Selima i početak radova na rekonstrukciji zgrade stare škole u središtu Zagorskih Sela za potrebe područnog odjela dječjeg vrtića – najavljuje Krivec Jurak. 

Veliki značaj

Što se tiče nadolazećih projekata iz područja gospodarstva, turizma i demografije, načelnica dodaje:

– Planirana izgradnja dječjeg vrtića je svakako najznačajnija demografska mjera koju planiramo, jer će to biti prvi puta da imamo dječji vrtić na području općine i to će predstavljati poticaj za mlade obitelji s djecom da ostanu i da se doseljavaju na područje općine. U narednom razdoblju planiramo povećati i naknadu za novorođene kako bi dali dodatan poticaj za svako dijete koje se rodi na području općine – govori načelnica, pa nastavlja o planovima na području gospodarstva:

– Od gospodarskih mjera ćemo nastaviti s poticanjem kamata na kredite poduzetnicima i poljoprivrednicima. U suradnji sa Turističkom zajednicom područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela ćemo nastojati razvijati već etablirane manifestacije i turističku infrastrukturu, a imamo naznake ulaganja privatnih poduzetnika u turističku infrastrukturu što bi uvelike pridonijelo razvoju turizma – kaže naša sugovornica. 

Proslava 

Dan općine i župe proslavit će se uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća te svetom misom na sam Dan općine i Župe, 25. studenoga. 

– Istog dana u večernjim satima će se održati zabavni program uz grupu ‘Mistress’ za sve mještane općine i goste. Sljedećeg dana, 26. studenoga, u 15 sati održati će se besplatna  slikarska radionica ‘Art&Joy’ pod vodstvom akademske slikarice Maje Vukina Bogović. Inače, program imamo već danas kada će se u 19 sati u zgradi Kulturnog centra u Zagorskim Selima otvoriti izložba “To je naše – na to smo ponosni”. Riječ je o putujućoj izložbi Etnografskog muzeja i Saveza Društava “Naša djeca” Hrvatske. Isto tako, danas će od 19.10 do 20 sati Luka Kodrnja u suradnji s Društvom “Naša djeca” Zagorska Sela održati ‘Svemirsku noćnu radionicu s teleskopom’ u zgradi Kulturnog centra u Zagorskim Selima – najavila je načelnica. 

Za kraj je svojim sumještanima uputila čestitku povodom Dana općine i župe. 

– Povodom Dana općine i blagdana sv. Katarine, zaštitnice općine, svim mještanima čestitam Dan općine i Župe, te im želim svako dobro s vjerom da ćemo zajedništvom, međusobnim razumijevanjem i upornim radom općinu Zagorska Sela učiniti mjestom ugodnog življenja. Svim Katarinama, Katama čestitam imendan – poručila je načelnica Krivec Jurak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba