Iznimno je važno kako grijete svoj dom

Vrste sistema grijanja: koji ćete odabrati?

Objavljeno: 21.11.2023. zagorjeinternational

Iznimno je važno kako grijete svoj dom, posebno s obzirom na to koliko su trenutno visoka plaćanja energije. Ne samo da će vam vaš sustav grijanja pružiti ugodu zimi, već će imati i velik utjecaj na vaše račune za energiju i vaš ugljični otisak. Postoji nekoliko vrsta sustava grijanja na izbor, koji rade na različita goriva. Dakle, ako razmišljate o nadogradnji, vrijedi usporediti različite opcije.

Peć na drva

Ovo je najbolja opcija ako tražite stvarno učinkovit izvor topline. Prilikom odabira i kupnje peći dobro je razmisliti koliko topline želite od nje. Ako tražite peć na drva, trebate posjetiti lokaciju ili barem navesti dimenzije prostorije u kojoj biste željeli da bude, kako biste utvrdili potrebnu toplinsku snagu, a time i potrebnu veličinu peći.

Mnogi ljudi sami odaberu peć koja je prevelika ili previše grije za njihovu sobu ne shvaćajući koliko su te peći učinkovite te se kuhaju u kući cijelu zimu! Grijanje na drva najstariji je način grijanja, a u Hrvatskoj 30% kućanstava koristi ovaj izvor toplinske energije. Iako grijanje na drva pruža brojne prednosti, od kojih je najznačajnija jeftinije gorivo, ipak ne predstavlja najbolji, a niti prihvatljiv izbor za svako kućanstvo. 

Peć na drva zahtijeva pristup svježem zraku, dimnjak kojeg je potrebno čistiti i redovito održavati, kao i ložište. Peć na drva, kao i razne druge sustave grijanja možete naći u Pevexovom Black Friday katalogu te na taj način proći jeftinije. 

Grijanje na struju

Električno grijanje odnosi se na svaki sustav koji koristi električnu energiju kao glavni izvor energije za grijanje doma. Pokriva mnoge vrste grijanja, poput klime, akumulacijskih grijalica, električnih bojlera, podnog grijanja i sl. 

Električna energija postaje oblik grijanja s niskom emisijom ugljika, budući da se sve više obnovljivih izvora poput energije vjetra i sunca spaja na električnu mrežu, zamjenjujući postojeće elektrane na plin i ugljen. Kod odabira električnog grijanja važno je imati na umu prostor koji želimo zagrijati jer ovisno o tome ovaj tip grijanja može biti skup ili povoljan. 

Podno grijanje

Podno grijanje je dobar izbor za velike prostore jer raspoređuje toplinu podjednako na cijeli prostor. Prigodan je za osobe koje pate od respiratornih tegoba jer ne isušuje zrak te ne podiže prašinu. 

Grijanje na plin

Plinsko grijanje je najčešći oblik grijanja u zgradama, kao i u kućanstvima koja se mogu spojiti na plinovod. Kada ga usporedimo sa strujom, grijanje na plin je jeftinije, a funkcionira na način da se u plinskom kotlu zagrijava voda koja se šalje u radijatore postavljene u kućanstvima.

Solarno grijanje

Solari su poznati kao ekološki najprihvatljiviji sustav grijanja. Koriste se u kombinaciji s drugim izvorima grijanja, a uštede značajnu količinu energije. Pozitivne stavke su brojne, poput visoke iskoristivosti energije, dugog trajanja, jednostavne instalacije…Minus je što je početna investicija za ovakav tip grijanja prilično visoka, no gledano dugoročno je svakako isplativo.

Kako biste odabrali ispravnu vrstu grijanja za sebe, važno je dobro razmisliti te uzeti više faktora u obzir, poput veličine i raspodjeli prostora, jednostavnosti korištenja i instalacije, željenom učinku, dostupnosti energenata, itd. Grijanje na drva je jeftino i nudi autentičan zimski ugođaj, no npr. grijanje na struju je dosta jednostavnije za korištenje. Sve vrste grijanja imaju svoje prednosti i nedostatke, a Vama želimo sreću u odabiru prema vlastitim preferencijama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba