‘Najljepše doba godine’ stiže u Konjščinu:

Općina u suradnji s udrugama, obrazovnim ustanovama i vatrogascima pripremila bogat adventski program

Objavljeno: 21.11.2023. zagorjeinternational

I ove godine će se održati ‘Advent u Konjščini’. To je vrijeme mira i zajedništva, pa su udruge, župa, obrazovne institucije i Vatrogasna zajednica s područja Konjščine udružili snage i na sastanku s načelnicom zajedno složili program za sve posjetitelje. Advent počinje 25. studenoga i trajat će do 31. prosinca.

Načelnica Anita Krok je rekla kako svaka udruga ima neki svoj resor djelovanja, koji je postao tradicionalni. Najbitnije je bilo uskladiti datume, a ideja nije nedostajalo.

Svi imaju zadatak

– Lovci kuhaju gulaš, vatrogasci kuhaju kobasice i vino i brinu o sigurnosti svih događanja, DND i ‘Kontea’ organiziraju “Put svjetla i puštanje lampiona“, a tome im se pridružuju i NK ‘Sloga’ i Vatrogasna zajednica Općine. Udruga ‘Grofovija Konjski’ organizira dane otvorenih vrata Galerije Čular i prikaz srednjovjekovnog Božića. Udruga umirovljenika Konjščina priprema izložbu rukotvorina “Radionice za ručne radove“, Karate Klub i Udruga “Gruda“ peku kolače. Planinari su najposjećeniji štand na sajmu zbog svoje poznate tombole, ŠRK ‘Štuka’ priprema ribice koje su dobivene donacijom od ‘ZMH Horvat’ – istaknula je načelnica Krok. 

Udruga vinara ‘Trsek’ osigurava kuhano vino za događanja, dok pčelari brinu o ‘djedici’ koji uveseljava djecu, ali i odrasle. Motoristi postanu motomrazovi i posjete dječji vrtić gdje daruju mališane, a na dan božićnog sajma brinu da Djed Božićnjak stigne na vrijeme u kolima koje ne vuče sob, već motor.  

– Izviđači ‘Ivančica’ i ove godine idu u Linz i dopremaju Betlehemsko svjetlo kojim se pali svijeća na trgu. Iz jedne od udruga doći će i Sveti Nikola, a u poklone su svake godine uključene drvene tradicijske igračke iz kućne radinosti Zvonka Majdaka koji rado ugosti djecu da im pokaže kako izgleda božićna radionica poklona. Da sve prođe uz veselu glazbu, datume nastupa su i ove godine uskladili KUD Konjščina, ŽVS ‘Kušlec’ i Zbor sv. Dominka, a ove godine organiziran je koncert djece s područja općine koja polaze glazbenu školu, te pričanje Božićne priče lokalne spisateljice Josipe Kocman Grošinić – otkrila je načelnica. 

Osim vrijednih udruga, tu su i obrazovne institucije – Dječji vrtić te Osnovna i Srednja škola Konjščina. Svi oni sudjeluju u božićnom kićenju centra i veselim priredbama uveseljavaju mještane, a ove godine izrađuju ukrase, dok će novost biti jaslice postavljene na staroj fontani.

Cijeli događaj prati ‘Komunalac’ Konjščina i Župa svetog Dominika zajedno s Caritasom. S obzirom na to da je Konjščina rudarsko mjesto posebno se štuje i svetkovina sv. Barbare.

Bitno je zajedništvo

– Mi kao Općina smo svjesni da nećemo nikad biti kao neka velika destinacija i nije nam namjera da se natječemo ili stavljamo u rang s takvim gradovima, jer nam je puno bitnije ovo zajedništvo koje imamo kad se svi skupe i kad počastimo građane s onim što smo pripremili. Kod nas se ništa ne naplaćuje, sve je besplatno – čaj, vino, kobasice, lovački gulaš – naglasila je načelnica Krok.

Ove godine je novost da se u sklopu Božićnog sajma sprema animacija za djecu, koja je također besplatna.

Pripremljeno je niz događanja, koja počinju već ovaj vikend prodajom adventskih vjenčića, a sudjelovat će Udruga umirovljenika Konjščina, Srednja škola Konjščina, Klub ‘Radost – OSIT’ Krapina, Centar za odgoj i obrazovanje ‘Zajezda’ i Društvo multiple skleroze KZŽ.

Tu su i dvije predstave – “Alex i Bara“ i “Skupština“ Kerekesh teatra.

‘Advent’ počinje otvaranjem izložbe fotografija Antona Kudryashova, a prije toga će načelnica s učenicima i studentima potpisati ugovore o stipendiranju. Za vrijeme ‘Adventa’ održat će se koncert Marka Vukesa, koji je trebao biti za Dan općine.

– Ima još dosta toga, mogu reći za svakoga ponešto i osim našim mještana svi su dobrodošli na ‘Advent u Konjščinu’ – zaključila je Krok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba