KLOPOTEC

Dok se u Vukovaru dvije kolone pod svaku cijenu žele izbjeći, u Krapini se podjela napravila preolako

Objavljeno: 18.11.2023. zagorjeinternational

PIŠE: Nela Zagorka

Isti povod, isto mjesto, puna usta zajedništva i pijeteta, a onda – što? U zagorskoj prijestolnici u petak dva obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje – jedno županijsko i jedno gradsko.

Iz Grada Krapine u utorak poslijepodne je stigao poziv da će se ovaj veliki dan u novijoj povijesti hrvatskog naroda obilježiti u petak u 17 sati, u Perivoju Janka Draškovića kod Spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja KZŽ. Dan kasnije, poziv stiže iz Krapinsko – zagorske županije: “U petak, 17. studenog 2023. kraj spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu u Krapinsko-zagorskoj županiji (Perivoj Janka Draškovića u Krapini) bit će održano središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Svečanost počinje u 10 sati.”.

I dok se za obilježavanje bitnih obljetnica vezanih za prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana još nekako može shvatiti da se županijsko vodstvo (čitaj župan Kolar iz SDP-a) i županijska organizacija HDZ-a, kojoj je na čelu krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, ne mogu dogovoriti oko zajedničkog termina, ovo za Vukovar je potpuno neshvatljivo. Tim više što su svima ovih dana puna usta zajedništva i kako se dvije kolone ne smiju ponoviti u Vukovaru, da su dva plakata najave obilježavanja u Gradu heroju velika greška… I onda 350 kilometara zapadnije, u Krapini, dva obilježavanja, sadržajno gotovo identična.

Grad Krapina, najavio je naime braniteljske udruge i nastup sopranistice, Krapinčanke Barbare Suhodolčan Vrbički, a Županija je najavila da će uz njihovu delegaciju, biti braniteljske udruge, a u prigodnom programu će nastupiti sopranistica Josipa Lončar, inače iz Kumrovca, ‘susjeda’ Klanjčana koji je na čelu županije. Zagovornici županijskog obilježavanja će reći “ipak je to županijsko obilježavanje, ono je iznad gradskih i općinskih”. S druge strane, Krapinčani će reći, spomenik je kod nas, u Krapini, učinili smo to i prošle godine, Županija je to dosad obilježavala u Zelenjaku, a ove su se godine sjetili to obilježavati u Krapini i ne odazvati se našem pozivu, nego organizirati svoje.

Tko je u pravu? Nitko. Preolako se rade podjele danas u Hrvatskoj.

Koje obilježavanje je važnije? Županijsko ili gradsko? Tko je prvi poslao poziv? Čija je to tradicija i gdje se odaje počast? Tko kupuje lampione i tko se toga prvi dosjetio? Tko kome nije mogao doći i uz koje opravdanje? Pokazuje li tu netko od čelnika da on ima veći ‘lampion’? Je li se to moglo izbjeći i kad se već vidjelo da i jedni i drugi to žele učiniti u Krapini, dogovoriti zajedničko obilježavanje u terminu koji odgovara svima? Mnogo je pitanja, a jedno je pravo: Može li se takva stvar, žrtva Vukovara i Škabrnje, i odavanje pijeteta njima uopće stavljati na neku vagu? Ne bi se smjelo. I kao što se mnogo puta kaže za Vukovar: Ne ponovilo se.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Zagorje International portala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba