‘A ja sam negdje rujno vino pio…’

MARTINJSKI VIKEND VOL. 2: Rekorder (45) dolazi iz Budinšćine. Napuhao je 2,88, nije imao pojas, a ni vozačku 

Objavljeno: 13.11.2023. zagorjeinternational

Od 10. do 13. studenoga, u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na zagorskim cestama, policija je provodila pojačane mjere preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda prije i poslije ‘Martinja’.

Provjereno 283 vozača

U tom vremenu je na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska, radi utvrđivanja prisutnosti u organizmu alkohola i/ili droga, nad 283 vozača provela ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja. 

– Pri upravljanju vozilima zatečeno je ukupno 35 vozača pod utjecajem alkohola, od čega je kod 12 vozača izmjerena količina alkohola u organizmu bila iznad 1,51 g/kg, kod 13 vozača od 0,51 – 1,00 g/kg, kod sedam vozača od 1,01,- 1,5 g/kg, i kod tri vozača do 0,5 g/kg (radi se o kategoriji mladih vozača). Najveća izmjerena količina alkohola u organizmu bila je 2,88 promila – kazali su iz policije.

Tijekom provođenja ovih aktivnosti ukupno je utvrđeno 155 prometnih prekršaja od čega 35 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 44 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje, pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje i 41 ostali prekršaj u nadzoru prometa.

– U Budinšćini su u petak oko 22 sata, tijekom nadzora prometa, policijski službenici zaustavili 45-godišnjeg vozača koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,88 promila, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta, nije koristio sigurnosni pojas i utvrđeno je kako je recidivist prometnih prekršaja. Vozač je uhićen i idući dan oko 11 sati i doveden je na sud uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje mu je rješenjem izrečena kazna zatvora od 40 dana uvjetno na jednu godinu i određeno zadržavanje u trajanju od 10 dana. Vozač je predan u zatvor u Zagreb – izvijestila je policija.

U Pregradi je 12. studenoga, oko 1.30 sati tijekom noći, tijekom nadzora prometa zaustavljen i kontroliran 23-godišnjak koji se nije zaustavio na znak stop policijskih službenika, već je naknadno zaustavljen. 

– Prilikom nadzora, policijskim službenicima nije htio dati na uvid osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu, odbio je alkotestiranje i testiranje na droge te je prilikom postupanja vrijeđao policijske službenike i samovoljno je htio napustiti mjesto događaja. Vozač je uhićen i isti dan oko 13.30 sati doveden na sud uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, gdje mu je sud Rješenjem, odredio novčanu kaznu od 1230 eura, zabranu upravljanja vozilima ‘B’ kategorije u trajanju od pet mjeseci, kaznu zatvora u trajanju od 30 dana uvjetno na 1 godinu i zadržavanje u trajanju od osam dana. Vozač je u nedjelju predan u Zatvor u Zagrebu – kažu iz policije. 

U Zlataru je 10. studenoga oko 21 sat zaustavljen 50-godišnji vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,48 promila, nije koristio sigurnosni pojas, a utvrđeno je i kako je recidivist prometnih prekršaja te je uhićen. Idući dan, 11. studenoga, uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden je na sud gdje mu je rješenjem određena novčana kazna od 130 eura, kazna zatvora u trajanju od 30 dana uvjetno na 1 godinu i određeno zadržavanje u trajanju od 10 dana. Vozač je predan u zatvor u Zagrebu.

– Izdvajamo također i nekoliko vozača koji su upravljali vozilima u prometu, zaustavljenih tijekom nadzora, i kojima su utvrđene veće koncentracije alkohola u organizmu. U Zlataru je zaustavljen 33-godišnji vozač koji je upravljao vozilom s 2,04 promila, u Bedekovčini 40-godišnji vozač isto tako s 2,04 promila, u Donjoj Stubici 37-godišnji vozač s 1,91 promila, u Ladislavcu 66-godišnji vozač s 1,64 promila, u Zlataru 66-godišnji vozač s 1,62 promila, u Orešju Humskom 31-godišnji vozač s  1,54 promila, u mjestu Globočec 33-godišnji vozač s 1,18 promila alkohola u organizmu.  

Tijekom nadzora prometa petorica vozača su uhićena, petorici vozača je određeno zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva alkohola te protiv njih slijede optužni prijedlozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa – stoji u priopćenju zagorske policije.   

Nastavak strožih kontrola

Od 283 vozača koji su testirani na alkohol i droge, 35 ih je zatečeno da voze pod utjecajem alkohola. Policija će stoga do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba