PREGRADA: Obilježeno 80 godina otkad je osnovan Narodnooslobodilački odbor u Područnoj školi Gorjakovo

“Nadam se da ćemo sljedeće godine napraviti spomenik hrvatskim braniteljima, ali plan je vratiti ploču s imenima žrtava fašističkog terora”

Objavljeno: 12.11.2023. zagorjeinternational

U Područnoj školi u Gorjakovu, u organizaciji Grada Pregrade, Muzeja grada Pregrade i Mjesnog odbora Gorjakovo, organizirano je obilježavanje 80. godišnjice osnivanja Narodno oslobodilačkog odbora za kotar Pregradu. Odbor je osnovan 10. studenog.1943., datum na koji se kasnije godinama slavio i dan Općine.

Okupljanju su prisustvovali gradonačelnik Marko Vešligaj, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista KZŽ Đorđije Popović s delegacijom, predsjednik zajednice antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, ravnateljica OŠ Janka Leskovara iz Pregrade i vijećnica Zdravka Žiger, potpredsjednica Gradskog vijeća Pregrade i predsjednica MO Gorjakovo Davorka Filipčić, članovi mjesnih odbora grada Pregrade te saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić i okupljeni građani.

Potpredsjednica Gradskog vijeća Davorka Filipčić zaželjela je dobrodošlicu okupljenima te podsjetila da je obilježavanje ovog događaja bilo popraćeno i zanimljivim predavanjem dr.sc. Filipa Škiljana dan ranije u Muzeju grada Pregrade.

– To su temelji i povijest koju moramo svi poštivati i raditi na tome da se među mlađim generacijama to i prenosi. Ovo su ljudi koji su bili na pravoj strani povijesti i to moramo jasno reći. Trebamo njegovati vrijednosti antifašističke borbe jer hrvatske granice su formirane tada, a hrvatski branitelji su iste te granice branili u Domovinskom ratu. Nema druge hrvatske vojske u vrijeme 2. Svjetskog rata, osim partizanske vojske. To treba jasno i glasno reći. Ove godine vratili smo ulicu Ede Leskovara u Pregradu, dakle ispravili jednu nepravdu. Nadam se da ćemo sljedeće godine napraviti spomenik hrvatskim braniteljima, ali plan je i da se vrati ploča s imenima poginulih boraca i žrtvama fašističkog terora. Onaj tko ne poštuje antifašizam koji je u Ustavu Republike Hrvatske, onaj koji ne slavi ovakve datume, onaj koji ne slavi dan antifašističke borbe, taj na neki način negira i Hrvatsku državu – istaknuo je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

– Antifašističku borbu stvarali su oni koji su branili svoju domovinu od fašističke okupacije, nasuprot onima koji su u svojoj domovini bili sluge vlastitog okupatora. Narodnooslobodilački odbori nastali su kao nositelj društvenog i političkog života i temelj narodne- rekao je predsjednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.

Narodno oslobodilački odbor (NOO) osnovan je 10. studenog 1943. godine u Područnoj školi Gorjakovo. NOO su imali zadaću da vode brigu o svim potrebama naroda, o slobodi i socijalnoj pravdi. Narod je za vrijeme NOB-a s oružjem u ruci stekao priznanje i svrstao se na stranu pobjednika nad fašizmom, a s područja bivše Općine Pregrada stradalo je 269 boraca. Među njima posebno se ističu imena narodnog heroja Josipa Janka Jutriše i jednog od prvih organizatora NOB-a u Zagorju Edo Leskovara.

Godine 2013., povodom 70. obljetnice osnivanja Narodno oslobodilačkog odbora za kotar Pregrada ponovno je postavljena i spomen ploča, na Područnoj školi Gorjakovo, u čast osnivanja prvog kotarskog Narodnooslobodilačkog odbora, čiji su članovi bili: Nežmah Stjepan iz Grletinca, Debeljak Alojz iz Lupinjaka, Tkalec Josip iz Pregrade, Blažun Andrija iz Pregrade, Hlupić Ivan iz Marinaca, Ravenšćak Petar iz Višnjevca, Svečak Josip iz Gornje Plemenšćine, Hohnjec Dragutin iz Bušina, Špiljak Franjo Klenica, Hlupić Mirko iz Male Gore i Bolarić Albin iz Vinagorski Vrha.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba