Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima “Martinja“

Policijska uprava Krapinsko-zagorska: Postaviti ćemo veći broj kontrolnih punktova

Objavljeno: 10.11.2023. zagorjeinternational

U studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Pojačani nadzor

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja, recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica, poručuje policijska uprava Krapinsko-zagorska.

Martinje 2023. godine

Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta (“Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo “Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7495 vozača.
 
Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje. Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 160 vozača.  

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.

Za vrijeme pojačanih aktivnosti, koje je policija u dane Martinja provodila prošle godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske, radi utvrđivanja prisutnosti u organizmu alkohola i/ili droga, nad 283 vozača provedeno je ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja, kojom prilikom su pri upravljanju vozilima zatečena 24 vozača pod utjecajem alkohola, a utvrđeno je ukupno 112 prometnih prekršaja.

700 prometnih nesreća

Tijekom prošlogodišnjeg nadzora na području Policijske uprave krapinsko zagorske, kod najviše vozača je zabilježena koncentracija alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg – 10 vozača, od 1,01 do 1,5 – 6 vozača i 1,51 i više g/kg zatečeno je 8 vozača, a vozač s najvećom koncentracijom alkohola u organizmu, s 2,03 promila evidentiran je 13. studenog oko 16 sati u mjestu Luka Poljanska, 60-godišnji vozač izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom sletjevši s kolnika na DC-229.

Vozači i dalje sudjeluju u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola, izdvajamo kako je tijekom 2022. godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske evidentirano ukupno 700 prometnih nesreća, a u 191 nesreći sudjelovali su alkoholizirani vozači. Od ukupnog broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali alkoholizirani vozači tri prometne nesreće bile su s poginulim osobama u tim prometnim nesrećama smrtno su  stradale tri osobe, dok je 88 prometnih nesreća bilo s ozlijeđenim osobama, 20 teško i 75 osoba s lakšim tjelesnim ozljedama, a u 100 prometnih nesreća nastala je materijalna šteta.
 
U deset mjeseci 2023. godine evidentirana je 571 prometna nesreća, a u svakoj četvrtoj nesreći, odnosno u 146 prometnih nesreća sudjelovali su alkoholizirani vozači. Od ukupnog broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali alkoholizirani vozači jedna prometna nesreća bila je s poginulom osobom, 60 nesreća s ozlijeđenim osobama, a u 85 prometnih nesreća nastala je materijalna šteta. Stoga, apeliramo na sve vozače, kao i sve sudionike u prometu da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba