STRUKA POZIVA NA ODGOVORNOST: Energetski stručnjak Julije Domac iznosi kritičke poruke na CIGRE skupu

“Temeljiti svoju budućnost na energiji iz uvoza je pogubno. Zašto se ne razgovara o hidroelektranama, baterijama, vodiku…?” 

Objavljeno: 06.11.2023. zagorjeinternational

Na nedjeljnom otvaranju skupa Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave (CIGRE), ugledni stručnjak za energetiku, Julije Domac, naglasio je nužnost stručne zajednice u suočavanju s izazovima i promjenama u sektoru energije. Domac je iznio ključne poruke o trenutačnom stanju energetike u Hrvatskoj i potrebi za bržom tranzicijom prema obnovljivim izvorima energije.

Veća potrošnja

– Svi ovdje okupljeni svjesni smo važnosti energije u njenom gospodarskom, geopolitičkom, vojnom, socijalnom, demokratskom, razvojnom, strateškom, sigurnosnom smislu – istaknuo je Domac na CIGRE skupu, dodajući da se mijenja struktura potrošnje energije.
– Ove godine u kolovozu trošili smo 3,1 posto više energije nego u kolovozu godine prije te je potrebno više investicija u energetiku i obrazovanje budućih stručnjaka u tom području kojih nam opasno nedostaje – kazao je Domac, koji je istaknuo da se Hrvatska suočava s nedostatkom obnovljivih izvora energije, a da su elektroenergetska mreža i distribucijski sustav ključni za tranziciju prema zelenoj energiji.
Domac je također naglasio potrebu za konkretnim akcijama i bržom gradnjom mreže te implementacijom pametnih tehnoloških rješenja. 
– Povijest nam je već pokazala greške koje ne bismo trebali ponavljati. Temeljiti svoju budućnost na energiji koja dolazi iz uvoza je pogubno. Bez vlastite energije nema budućnosti – upozorio je Domac.

Odgovornost na nama

U izlaganju je otvorio i nekoliko ključnih pitanja. Zašto Hrvatska još uvijek troši više od 70 posto ukupne energije iz fosilnih izvora? Zašto se ne razgovara o reverzibilnim hidroelektranama? O jednoj do 2030., a drugoj do 2040. godine, snage svaka +/-600 MW? Zašto više ne razgovaramo o baterijama? Zašto ne o vodiku za dugoročnu fleksibilnost?
Domac je također pozvao politiku da od struke čuje što je potrebno učiniti te istaknuo da tehnološki napredak omogućuje energetsku tranziciju. 
– Odgovornost je, dame i gospodo, upravo na nama – zaključio je Domac.
Inače, CIGRE, Međunarodno vijeće za velike elektroenergetske sustave, okuplja stručnjake iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o problemima elektroenergetskih sustava i komponenti. Hrvatski ogranak HRO CIGRE preko 800 članova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba