Evo čime je sve bogata

KOROV KAO LIJEK: Niti jedna biljka nije korisna kao kopriva

Objavljeno: 05.11.2023. zagorjeinternational

Znanost je dokazala da gotovo niti jedna biljka ne pomaže kod zdravstvenih problema kao kopriva. Ovaj korov  svakako treba uvrstiti u prehranu. Naime, biljka s kojim je većina nas imala loša iskustva nakon bliskog susreta, bogat je izvor antioksidansa, kalcija i mnogih drugih minerala koji pomažu u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i brojnih zdravstvenih problema, piše Podravski list

U koprivi su visoko zastupljeni željezo, kalij koji je neophodan za normalnu funkciju srca, vitamini A, K i D koji doprinosi zdravlju kostiju i imunitetu, B1, i B2. U narodnoj medicini ovaj se korov primjenjuje u sprječavanju i liječenju anemije, probavnih tegoba, tuberkuloze, reumatskih tegoba, visokog krvnog tlaka, hunjavice, prehlade te bubrežnih kamenaca. Sprječava i dijeljenje stanica raka, a posebno raka vrata maternice i dojke. Konzumacija koprive smanjuje i razine kolesterola u krvi i sprječava pojavu ateroskleroze. 

Dokazano je da listovi koprive pomažu kod smanjenje upala i bolova u zglobovima. Osim toga, kopriva je odavno poznata kao lijek u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih bolesti.  

Iz Podravskog lista istaknuli su recept za čaj od koprive koji možete ili kupiti ili sami uzgojiti listove. Općenita je preporuka na dvije šalice vode dodati šalicu listova.

Ugrijte vodu dok ne prokuha, a onda dodajte koprivu i ostavite je da odstoji u vodi desetak minuta te na kraju toga procijedite mješavinu Čaj konzumirajte u umjerenim količinama i nemojte ga piti prije spavanja. Redovnom konzumacijom ovog čaja možete prevenirati pojavu mnogih bolesti ili ih ublažiti. Dnevno bi trebali popiti šalicu do dvije čaja od koprive, ali njome možete obogatiti i razna jela te recimo likere. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba