Oko četiri milijuna eura bit će uplaćeno iz gradskog proračuna

Tomašević će dati zasaditi livade koje će se rijetko kositi, najavio i sadnju 8000 stabala

Objavljeno: 01.11.2023. zagorjeinternational

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio da će ozeleniti Zagreb sadnjom 8000 stabala na javnim gradskim površinama u sljedećih šest mjeseci, a sadnja kreće u četvrtak na Bundeku i stajat će ukupno oko četiri milijuna eura.

Oko četiri milijuna eura bit će plaćeno iz gradskog proračuna kako bi podružnica Gradskog holdinga Zrinjevac zasadila tih 8000 stabala, izjavio je Tomašević na konferenciji za novinare održanoj u rasadniku Zrinjevca u Markuševcu. To je četverostruko povećanje u odnosu na sadnje proteklih deset godina, istaknuo je.

8000 stabala

Sadit će se 46 vrsta sadnica u svih 17 gradskih četvrti, na lokacijama na kojima se ne planira buduća gradnja. Najzastupljeniji će biti javor mliječ, jasen, bor i ukrasna trešnja, a izbjegavat će se alergene vrste, posebno breze i topole.

– Na svakih sto stanovnika Zagreb će ove sezone dobiti po jedno novo stablo, a taj ćemo tempo nastaviti i sljedeću 2024./2025. sezonu, kada ćemo također zasaditi novih 8000 stabala – rekao je Tomašević dodavši da će grad ozeleniti u skladu s predizbornim obećanjem.

Ova sadnja uključuje i zamjensku sadnju stabala uništenih u srpanjskom nevremenu, kao i sadnju na novim lokacijama, s tim da je oko 88 lokacija već odabrano. Primarno će se saditi uz gradske avenije i glavne prometnice te u parkovima gdje nema dovoljno drveća.

Najavljena sadnja ne uključuje Medvednicu ni park-šume, koje se također pošumljava

– Ovdje je isključivo riječ o javnim površinama koje održava Zrinjevac – istaknuo je Tomašević

Cvjetne livade

Gradonačelnik je najavio i provedbu pilot-projekta cvjetnih livada, što znači da se nekoliko travnjaka neće redovito kositi i one će biti “zeleni koridor za oprašivače”. Tih nekoliko lokacija bit će označeno posebnim pločama kako bi građani biti upoznati s provedbom tog pilot-projekta.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet pojasnio je novu odluku o financiranju mjesne samouprave koja se dijelom tiče i ozelenjivanja grada.

– Novina je razdvajanje budžetiranja plana komunalnih aktivnosti od financiranja redovitog održavanja grada. To znači da će mjesni odbori i vijeća gradskih četvrti moći odrediti ono što žele raditi a da u njihove budžete ne uđe nešto što se odnosi na redovito održavanje – rekao je Korlaet te dodao da se to odnosi i na ozelenjivanje parkova.

Vijećima gradskih četvrti i mjesnim odborima će se uz komunalne aktivnosti omogućiti i organizacija nekih društvenih aktivnosti, druženja i događanja.

Korlaet je najavio i da će u prosincu Gradska skupština odlučivati o konačnom prijedlogu plana uređenja Bloka Badel, koji uvažava primjedbe građana u javnoj raspravi. U odnosu na prvobitno rješenje prvonagrađenog rada uređenja toga prostora iz 2012., zgrade su niže, manja je izgrađenost i veći postotak zelenih površina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba