Najzelenija općina u Krapinsko - zagorskoj županiji

Općina Radoboj svojim mještanima sufinancira postavljanje fotonaponskih elektrana na kuće

Objavljeno: 26.10.2023. zagorjeinternational

Općina Radoboj jedna je od pionira po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije. Vodeći brigu o okolišu, razmišljajući zeleno i digitalno, što je aktualan trend u svijetu, Općina je prva u Krapinsko – zagorskoj županiji instalirala geotermalnu dizalicu topline za potrebe grijanja i hlađenja Centra za prirodu ‘Zagorje’ i Muzeja ‘Radboa’ te je kao prva općina u županiji nabavila električni automobil, a 2017. godine, izgradila je i punionicu za električne automobile.

– Zahvaljujući dobrim programima obnove javnih zgrada u općini Radoboj i sredstvima dobivenim za tu namjenu iz raznih fondova, zgrade koje su u vlasništvu Općine u proteklim su godinama energetski obnovljene, a na njihovim su krovovima postavljeni sunčani kolektori za proizvodnju električne energije – navodi načelnik Radoboja Anđelko Topolovec.

Solarne elektrane tako su postavljene na krovovima brojnih općinskih zgrada u Radoboju.

– Tako danas sa krovova Vatrogasnog doma u Radoboju, Planinarskog doma, Društvenog doma u Orehovcu Radobojskom, Općinske zgrade u središtu Radoboja, Muzeja ‘Radboa’ i Hiže vinove loze stiže besplatna struja – ističe načelnik Topolovec i navodi da se sada ide korak dalje, jer su upravo ovakvi projekti put daljnjeg razvoja i ulaganja Općine Radoboj. 

Za građane

Naime, kako bi i svoje žitelje motivirala da na svoje domove ugrade fotonaponske elektrane, Općina Radoboj u srijedu, 25. listopada, je raspisala Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

Pravo na sredstva, sukladno ovom pozivu, mogu ostvariti fizičke osobe koje imaju prebivalište na području općine Radoboj, vlasnici su ili suvlasnici obiteljske kuće u kojoj se projekt provodi te imaju prebivalište na adresi obiteljske kuće u kojoj se projekt provodi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije dana podnošenja prijave na Poziv. Uz to, mjerno mjesto/priključak na energetski sustav treba glasiti na ime podnositelja zahtjeva, koji ne smije imati nepodmirenih dugovanja prema Općini Radoboj.

Opravdani troškovi po ovom Pozivu su troškovi izvođenja radova tj. nabave i ugradnje fotonaponske elektrane nastali nakon 1. siječnja 2022. godine. Općina će korisnicima dodjeljivati sredstva za pokriće opravdanih troškova nabave i ugradnje jedne fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, u visini do 10 posto ukupne vrijednosti izvedenih radova, ali ne više od 1000 eura.

Od 25. listopada otvoren je i Javni poziv za sufinanciranje troškova izrade izvješća o energetskom pregledu i energetskog certifikata za obiteljske kuće na području Radoboja. Sredstva mogu ostvariti fizičke osobe koje imaju prebivalište na području općine, kojima su isplaćena sredstva temeljem Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Općina Radoboj će korisnicima dodjeljivati sredstva za pokriće opravdanih troškova izrade izvješća o energetskom pregledu i energetskog certifikata za obiteljske kuće, nastalih nakon 1. siječnja 2021. godine, u iznosu od 100 eura.

Do 30. studenoga

Zahtjevi za sufinanciranje za oba javna poziva podnose se na popunjenom službenom obrascu s priloženom obveznom dokumentacijom, predajom u Jedinstveni upravni odjel Općine Radoboj, ili preporučeno u zatvorenoj omotnici putem pošte. Prijave se mogu podnositi od dana objave Poziva, odnosno 25. listopada, zaključno do 30. studenoga ili do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Sve ostale informacije vezane uz sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju na području općine Radoboj mogu se dobiti na broj telefona 049/349-110 ili na e-mail: [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba