Izaslanstvo Varaždinske županije u uzvratnom posjetu Hercegbosanskoj županiji

STRIČAK: Ovo je samo prvi korak – pozivam sve građane da se uključe i daju svoje prijedloge kako bi suradnja bila što bolja

Objavljeno: 21.10.2023. zagorjeinternational

Nakon potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Varaždinske županije i Hercegbosanske županije u rujnu ove godine te nakon susreta župana Anđelka Stričaka i predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Vukadina u Varaždinu, izaslanstvo Varaždinske županije posjetilo je Hercegbosansku županiju.

Počast braniteljima 

Prije radnog sastanka u zgradi Vlade, izaslanstvo Varaždinske županije je u pratnji domaćina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo počast poginulim braniteljima kod Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda.

Pozdravne riječi te dobrodošlicu gostima uputio je predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić, dok je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin istaknuo kako mu je izrazito drago što može biti domaćin izaslanstvu Varaždinske županije. 

– U životu se ništa slučajno ne događa pa ni ovakvi susreti nisu slučajni. Mi smo u rujnu kao Hercegbosanska županija potpisali Sporazum prijateljstva s Varaždinskom županijom, na Danu Varaždinske županije i ovo je nastavak te suradnje i tog potpisa Sporazuma tako da danas imamo službenu posjetu delegacije na čelu sa županom Anđelkom Stričkom. Obići ćemo prostore Hercegbosanske županije, vidjeti potencijale, resurse i određene stvari koje nas čekaju u budućnosti te ih sigurno pokušati realizirati na dobrobit stanovnika i Hercegbosanske županije i Varaždinske županije i to prije svega kada govorimo o suradnji, boljem povezivanju, prekograničnoj suradnji, pretpristupnim fondovima i svemu onome što je izazov vremena. Vi znate da je Varaždinska županija treća po razvijenosti u Hrvatskoj, da je Grad Varaždin deseti grad po veličini, ali je treći po razvijenosti tako da mi od njih imamo puno toga naučiti. Republika Hrvatska, Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem su najveći zagovornici pristupanju BiH Europskoj Uniji pa je logično da mi koristimo i učimo na njihovim pogreškama koje su oni na tom putu pristupanja prema EU imali kako bi naš put bio što brži i ovo je samo plod te suradnje i Sporazuma, a ja se nadam da ćemo u vremenu koje je pred nama to opravdati i još produbiti – rekao je Vukadin. 

Sporazum 

Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo posjetom prijateljskoj Hercegbosanskoj županiji.

– Mi smo još negdje početkom godine na inicijativu Varaždinaca koji su rodom s ovog područja, na inicijativu naših branitelja, tu prvenstveno mislim na 7. Gardijsku brigadu “Pume“ započeli s razgovorima oko potpisivanja sporazuma o suradnji, i kao što je kolega Vukadin naglasio Sporazum smo potpisali početkom rujna povodom Dana Varaždinske županije u Varaždinu. U međuvremenu je bilo i nekoliko susreta, radnih sastanaka gdje smo razgovarali na temelju čega bi još mogli proširiti ili produbiti tu suradnju. Vjerujemo da zaista postoji dosta prostora od obrazovanja, gospodarstva, turizma, znači svega onoga što je danas potrebno za dobar i kvalitetan život naših građana i ovo je samo prvi korak.  Naravno da nije sve na politici, između ostalog ja sam pozvao Varaždince, poduzetnike, obrtnike, udruge da se u uključe i da daju inicijative, a isto sad ovdje pozivam sve građane s područja Hercegbosanske županije da se uključe i da daju svoje prijedloge i inicijative, a sve kako bi ta suradnja bila što uspješnija i bolja – naznačio je župan Stričak. 

U izaslanstvu Varaždinske županije uz župana Stričaka bili su i županijski vijećnici Robert Puja ujedno i predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma”, Ruža Jelovac i dr. sc. Mario Lešina te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu Lovorka Horvat, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Mario Sambolec kao i pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Tomislav Pajtlar. 

Uz predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Vukadina i predsjednika Skupštine Ćosića sastanku su nazočili i ministar unutarnjih poslova HBŽ Mario Lovrić, ministrica prosvjete, kulture i športa HBŽ Gordana Nakić te savjetnik predsjednika Vlade HBŽ Tomislav Barišić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba