Sustavnog rješenja nema, problem je sve veći

Evo gdje idu fekalije s kruzera koji dođu u Hrvatsku

Objavljeno: 15.10.2023. zagorjeinternational

S obzirom na to da je Jadransko more zatvoreno, a godišnje jako puno velikih turističkih brodova stigne na našu obalu, pokrenula se tema kamo idu fekalne vode koje takvi brodovi ispuštaju na našem Jadranu. 

Potpredsjednik Ceha brodoprijevoznika Hrvatske Jakov Kolanović pojasnio je da, prema zakonu, svaki brod mora imati tank, mora imati ventil da ga zatvori, da ga on otvori, no ne postoji infrastruktura na kopnu koja to može prihvatiti.

– Nama jedino ostaje da mi to pustimo u more. Istina, ne u lukama, ne u Kornatima, nego na otvorenom moru to radimo tako – rekao je Kolanović, piše Poslovni.hr.

Prema Zakonu, ako u lukama, marinama i privezištima nije osigurano mjesto za pražnjenje tankova, brodovi bi otpadne vode trebali ispuštati dvanaest nautičkih milja od obale ili tri ako imaju biopročistač. 

Dvadeset nautičkih milja od obale i natrag za brodove koji idu primjerice osam čvorova znači nešto manje od tri sata plovidbe.

– Gdje ću ja s malim brodom ići dvanaest milja vani, dvanaest nazad, što ću ja cijelu noć ploviti. Neka izvole napraviti infrastrukturu da mi to možemo ovdje prazniti i nije problem onda. Košta li to ili ne, nije bitno – istaknuo je. 

Sustavnog rješenja ovog problema kod nas nema, a iz mjerodavnog ministarstva naglašavaju kako je u tijeku veliko ulaganje u aglomeraciju na obali te da će jednog dana sve marine morati imati riješenu infrastrukturu. Komentar na to dao je državni tajnik za more Josip Bilaver.

– Nakon čega će i gradovi i općine, samim time i marine, koje pripadaju tim jedinicama lokalne samouprave, biti spojeni na primarnu mrežu što će sigurno i njima dati dodatnu mogućnost i veću mogućnost zbrinjavanja otpadnih voda. Međutim mnogi od njih već imaju implementiran sustav, neki nemaju – rekao je Bilaver.

Postoje i propisane kazne za ispuštanje fekalnih voda u Jadran, no nadzor je loš. Mnogo ovisi o ekološkoj osviještenosti kapetana. Ovoga ljeta incidenata je bilo duž obale. Tri dojave o onečišćenju imao je i Zadarski zavod za javno zdravstvo, a na jednoj plaži je onečišćenje i dokazano. Međutim ono je bilo izazvano prelijevanjem oborinskih voda. Zavod za javno zdravstvo kvalitetu mora prati gotovo 40 godina.

– Znam da postoje slučajevi da se ispušta u blizini marina ili luka, međutim ovaj program ne obuhvaća analizu mora u marinama ili lukama nego samo na plažama – zaključila je Danijela Peroš Pucar, voditeljica laboratorija za mikrobiologiju i biologiju mora ZZJZ-a Zadar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba