Stvari se polako zahuktavaju

Tko su favoriti za osvajanje titule ove sezone u nogometnoj Europi?

Objavljeno: 10.10.2023. zagorjeinternational

Klupska nogometna sezona polako se zahuktava, a prvih desetak kola otkrilo nam je tko bi se mogao boriti za naslov prvaka u najjačim ligama Europe.

Prošla su dva mjeseca otkad je nova klupska nogometna sezona započela u Europi. Ljetni prijelazni rok u kojem su ponovo potrošene milijarde eura je završio i polako otkrivamo tko će se boriti za najprestižnije naslove nogometnih nacionalnih prvaka.

Naravno, oni najbogatiji i najmoćniji ponovo su u samom vrhu, no ima i nekoliko iznenađujućih imena među pretendentima na titule. A čini se da niti u jednoj od “liga petice” ove sezone neće biti šetnje do naslova prvaka, što čini praćenje europskog klupskog nogometa izuzetno uzbudljivim.

Guardioli prijete Arsenal i Tottenham

Iako se u Engleskoj očekivala dominacija Manchester Cityja, čini se da momčad Pepa Guardiole u novoj sezoni neće lako do novog naslova prvaka.

Bilo da ste igrali ishod bez neriješenog ili se kladili na čistu pobjedu Manchester Cityja, posljednjih tjedana nebesko plavi vjerojatno su vas razočarali. Porazi od Newcastlea, Wolverhamptona i Arsenala pokazuju njihove slabosti, unatoč tome što je obrana pojačana Joškom Gvardiolom, a vezna linija Mateom Kovačićem.

Arsenal je pak jači za Declana Ricea i to se osjeća, zbog čega nije iznenađenje da je čvrsto u borbi za titulu prvaka. No, malotko se nadao da će tamo biti i Tottenham. Spursi pod vodstvom Angea Postecogloua igraju odličan nogomet i čini se da im ne nedostaje mnogo Harry Kane koji je napustio klub ovog ljeta.

Milan pokazuje najmanje slabosti

U Italiji čini se da nas ove sezone čeka vrlo neizvjesna borba za naslov prvaka. Inter pod vodstvom Simonea Inzaghija odlično je ušao u sezonu, no uslijedili su posrtaji koji su gurnuli Milan u prvi plan. Predvođeni Rafaelom Leaom i Olivierom Giroudom, crveno-crni djeluju vrlo stabilno, a dolazak Christiana Pulišića učinio ih je još opasnijima u ofenzivi.

Talijanska liga prošle sezone donijela je prvi naslov prvaka Napoliju nakon više od tri desetljeća. Klub iz Napulja u međuvremenu je ostao bez trenera Spallettija i korejskog braniča Kima, no zadržao je najveće zvijezde. Svejedno, nije više tako moćan, a slabosti nastavlja pokazivati i Juventus. Borba za titulu mogla bi zbog toga biti između dva milanska kluba.

Bayer velika prijetnja Bayernu

U Njemačkoj je Bayern nedodirljiv više od čitavog desetljeća. Činilo se da će se to samo nastaviti nakon što je u München stigao Harry Kane, no klub je u posljednja dva mjeseca dobio dostojnog rivala.

Bayer iz Leverkusena pod vodstvom Xabija Alonsa igra sjajno i pobjeđuje iz kola u kolo. Svladao je između ostalog i Leipzig te izborio remi u gostima kod Bayerna. Florian Wirtz i suigrači zabijaju mnogo golova te djeluju kao da neće još neko vrijeme posustati. Ako nastave u istom stilu, mogli bi mučiti Bavarce sve do posljednjeg kola Bundeslige.

Real s Bellinghamom izgleda moćno

Iako Luka Modrić više nije u prvom planu, Real je definitivno prvi kandidat za osvajanje titule u svojem nacionalnom prvenstvu. Španjolska liga započela je nizom pobjeda madridskog kluba, u čijim redovima briljira skupocjeni mladi veznjak Jude Bellingham.

Real još ima Viniciusa Juniora i Rodryga, kao i niz drugi mladih talenata pa definitivno ima razloga vjerovati u još jednu sezonu krcatu trofejima. Barceloni pak fali čvrstine u veznoj liniji i obrani, no ne treba ju prerano otpisati. Atletico Madrid je nešto bolji nego prošle sezone, a najugodnije iznenađenje je mala Girona. Klub sa sjevera Katalonije ne posustaje i nastavlja držati korak s liderima.

PSG nesigurno otvorio sezonu

Za kraj, spomenimo i francusko prvenstvo, u kojem je Paris Saint-Germain već prosuo pregršt bodova i više nije pouzdan za klađenje čak ni kad igra na domaćem travnjaku.

Odlazak Lionela Messija i Neymara osjeća se na Parku Prinčeva, a Kylian Mbappé tek se uigrava s novim pojačanjima, Randalom Kolo Muanijem, Goncalom Ramosom i Ousmaneom Dembeleom. Pa iako bi sve osim titule PSG-a bilo veliko iznenađenje, momčadi kao što su Nice, Marseille pa čak i Brest odlučile su maksimalno otežati život skupocjenim pariškim zvijezdama i nastavit će im pružati žestok otpor ove jeseni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba