'HEAT APPETITE': Lovro Novina iz Gornje Stubice i Karlo Šoštarić iz Donje Pačetine glavni su i odgovorni za fine mirise koji se šire Knežijom

Mladi Zagorci otvorili ‘street food bar’ u Zagrebu i osmislili hit – tortilju s puricom i mlincima

Objavljeno: 08.10.2023. Martin Cuk

Dvojica mladih Zagoraca su se nedugo nakon završene kulinarske škole u Zaboku odlučili upustiti u ‘avanturu života’. Lovro Novina (21) iz Gornje Stubice i Karlo Šoštarić (20) iz Donje Pačetine su novcem zarađenim kroz rad u renomiranim restoranima, odlučili otvoriti ‘street food bar’. Nazvali su ga ‘Heat Appetite’, a svojom hranom žele privući mlade studente “sa Save”. Lokal se naime nalazi nedaleko Studentskog doma ‘Stjepan Radić’, na adresi Horvaćanska cesta 31, smješten je u haustoru poduzetničkog centra, a dečki su prostor uredili sami.

Glavni ‘chef’ je Petar Banović iz Zaprešića dok su jela bazirana na azijsko-meksičkoj kuhinji – lagana i nutritivno vrijedna. Uz jednu, nazovimo to tako, iznimku i posvetu svom Zagorju – jedinstvenu tortilju s puricom i mlincima, uz što ide i svježi kupus, a sve povezano demiglace umakom.

Istočna kuhinja i wok

Ideja za otvaranja ‘street food bara’ došla je nakon što su istraživanjem došli do zaključka da u Zagrebu ima prostora za azijsko-meksičku kuhinju orijentiranu na mlađu populaciju. Wok kao primarni alat uz visoku temperaturu te zdrave i svježe namirnice nit su vodilja za izvrsno jelo. Kako rade hranu te gdje su prikupili iskustvo, ispričao nam je Lovro.

– Ideja je bila da otvorimo ‘fast food’ u Zagrebu s obzirom na činjenicu da je Zagreb veliko tržište hranom, orijentirano pretežito na mlade. Odlučili smo se za kombinaciju woka i tortilja. Wok je azijska kuhinja, dok je tortilja španjolsko-meksička. To su praktički dvije strane svijeta što se tiče prehrane – priča nam Lovro.


– Cilj nam je bio izbjeći klasični roštilj, burgere i sličnu hranu jer smatramo da je tržište već dovoljno zasićeno time, dok za istočnu kuhinju ima još puno prostora u Zagrebu. Tehnička oprema u kuhinji puno nam je pomogla s obzirom na to da imamo kuhinjske aparate koji su prilagođeni za takvu vrstu pripreme hrane – kaže nam naš sugovornik.

Kuhari su po struci s već prethodnim iskustvom. Radili su u renomiranom restoranu i imali jako dobre mentore.

– S obzirom na to da smo suosnivač Karlo i ja, te glavni ‘chef’, po struci kuhari, imamo prethodnog iskustva u pripremi istočne hrane. Radili smo je na sezoni, ali i u renomiranom restoranu u Zagorju gdje smo odrađivali praksu. Također, imali smo jako dobre mentore, odnosno ‘chefove’, koji su nas usmjerili i korigirali da svako sljedeće napravljeno jelo bude još bolje. Trenutno koristimo njihove recepte – ispričao nam je ovaj mladi poduzetnik.


Inicijalna lokacija na kojoj su trebali imati lokal je otkazana u zadnji tren, svega nekoliko dana prije nego su trebali useliti i početi raditi. Na svu sreću, ta situacija se okrenula u pozitivnom smjeru i našli su lokal na još boljoj lokaciji koja je okružena studentskim domovima ‘Stjepan Radić’ i ‘Cvjetno naselje’.

– Htjeli smo Maksimir, no vlasnik lokala nam je u zadnji tren javio da ne može iznajmiti lokal, a mi smo već sve pripremili i bili spremni početi raditi. U tom trenutku smo počeli tražiti novu lokaciju i taman je taj dan bio objavljen oglas za ovu lokaciju gdje se sada nalazimo, na Horvaćanskoj. Shvatili smo da je ova lokacija super zbog blizine studentskih domova i puno studenata, a i sam kvart Knežija prilično je velik. Na tom području nema ponude takve vrste hrane pa nam se na kraju sve jako dobro poklopilo – rekao je Lovro.

Uz to što su odlični kuhari, a u što smo se i sami uvjerili, ovi mladi Zagorci imaju i dobar ‘nos za biznis’.

– Na ovoj lokaciji je jako dobar noćni život, u blizini je nekoliko noćnih klubova pa ćemo u skorijoj budućnosti prilagoditi radno vrijeme noćnom životu. Trenutno radimo od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, a u planu nam je u petak i subotu malo kasnije otvoriti lokal, ali bi zato radili dulje, do ponoći ili dulje – kaže mladi poduzetnik.

Mladi studenti

Ciljana ekipa koju žele privući svojom kuhinjom su mladi studenti orijentirani prema istočnoj kuhinji. Također, za njih imaju i odlične popuste.  

– Primarni klijenti na koje ciljamo su studenti koji žive u obližnjim studentskim domovima. Studenti su više orijentirani i otvoreni za takvu vrstu istočne hrane, dok je malo starija populacija više orijentirana na hranu tipa odojak i pljeskavice – govori Lovro pa dodaje:

– Moram napomenuti da su naši obroci puno veći od prosjeka kako se nitko ne bi osjećao zakinutim. Uz to, za studente imamo i dodatni popust s obzirom na to da imaju slabiju platežnu moć. Dakle, imamo 15 posto popusta za studente s ‘iksicom’ dok je uz prikaz ‘Zlatne karte Grada Zagreba i ‘iksice’ ukupno 25 posto popusta – priča Lovro.


Hrana se može ponijeti ‘za van’, no moguće je jesti i u lijepo uređenom lokalu.

– Prednosti ove lokacije u odnosu na inicijalno planiran lokal u Maksimiru je što imamo i nekoliko stolova u lokalu pa ljudi mogu sjesti i ovdje pojesti. Na kraju je sve ispalo čak i puno bolje nego planirano – iskreno govori Lovro.
Otkrio nam je potom i zašto su se baš orijentirali na pripremu jela u wok tavama te kakve gastro aparate koriste.

– Koristimo wok indukcijske gastro aparate koji rade na struju. Tava se zagrijava na 320 stupnjeva Celzijusa. Ovdje nemamo otvoreni plamen i ne trebamo vodeni zid za hlađenje koji klasični plinski štednjaci imaju. Indukcija zagrijava tavu puno brže od plamena što u konačnici ispada još i bolje za izradu hrane – naglašava Lovro i dodaje.

– Gledali smo da s tim gastro aparatima koje imamo, pokrijemo istočnu kuhinju, točnije izradu tih jela. S obzirom na to da smo se odlučili ne imati pećnicu, ideja je bila uklopiti jela u naš meni, koja se brzo i lako pripremaju na wok tavama – dodao je.

Samo svježe

Imaju širok asortiman namirnica, a koriste samo one svježe.

– Neka jela koje imamo na meniju su wok piletina, wok junetina, wok tofu, tortilja piletina, tortilja puretina, tortilja losos te salate koje smo dodali da ‘obogatimo’ meni. Manje-više, bazirani smo na određenom broju namirnica koje se različito kombiniraju i u konačnici dobijemo različita jela – ističe ovaj 21-godišnjak.

– Pored woka, gledali smo što bi još mogli ubaciti u meni jer je sam wok meni premali, pa smo to odlučili upotpuniti tortiljama. Priprema je vrlo slična s tom razlikom da se ovdje na kraju sve zamata u tortilju. Za hrvatsko tržište smo recepturu još malo prilagodili ovdašnjem ukusu, tako da su jela u konačnici malo slanija – otkriva Lovro.


Rekao nam je potom i nekoliko riječi o tome na koji način ljudi najviše naručuju hranu, koja jela su najprodavanija, a osvrnuo se i na buduće planove.

– Najviše nam dolaze ljudi za osobno preuzimanje, nakon toga su ljudi koji dođu ovdje i sjednu u lokal, a nakon toga ono što isporučujemo preko firmi koje se bave dostavom hrane na kućnu adresu. Što se jela tiče, najprodavanija jela su wok piletina i tortilja piletina što je i bilo za očekivati s obzirom na to da je ta kombinacija popularna kod mlađe populacije. S tim ne možete pogriješiti – nadodaje Lovro.

Zarada im nije prioritet. Prvobitno žele steći povjerenje kupaca i stabilizirati se.

– Prioritet nam je izreklamirati lokal, staviti taj naš ‘street bar’ na ‘čvrste noge’ te imati dovoljne prihode da se održavamo. Čak nam u ovom trenutku zarada nije prioritet već je to želja da vidimo kako cijeli sustav vođenja ovakvog posla funkcionira, kako se vodi ‘street bar’. Za početak nam je bitna stabilizacija i branding – ističe Lovro i za kraj ističe:



– Moram napomenuti da je azijska kuhinja jako zdrava jer se koriste svježe namirnice, puno povrća koje se termički ne obrađuje jako, već samo toliko da ih toplina ‘dotakne’. Namirnice u tom slučaju zadržavaju sva svoja svojstva i to ih čini zdravima. Nema ‘teških’ začina, stavljamo soja sos koji je slan i sam po sebi protein. Stoga, pozivamo sve ljude koji su otvoreni za azijsko-meksičku kuhinju, da dođu do nas i probaju nešto s našeg menija jer smatramo da radimo ukusnu hranu i da je na jako visokom nivou – zaključuje ovaj mladi poduzetnik iz Zagorja. (Piše: Martin Ćuk)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba