Samo jedno u nizu prestižnih priznanja za krapinski muzej

ČESTITAMO! Muzej krapinskih neandertalaca dobitnik je nagrade “Big SEE” u kategoriji dizajna turizma 

Objavljeno: 06.10.2023. zagorjeinternational

Muzej krapinskih neandertalaca dobitnik je prestižne međunarodne nagrade “Big SEE” koja se inače dodjeljuje u kategorijama arhitekture, dizajna interijera, produkt dizajna, modnog dizajna, dizajna turizma i dizajna drva. 

Krapinski je Muzej ovu prestižnu nagradu osvojio u kategoriji dizajna turizma, odnosno u kategoriji ‘Tourism Design Award 2023”, a nagrada je prezentirana ravnatelju Muzeja Hrvatskog zagorja Jurici Sabolu u Ljubljani, u sklopu ‘Tjedna dizajna’.

Jedna u nizu

Ovo je samo jedna u nizu brojnih nagrada koje posljednjih godina pristižu krapinskom muzeju. 

Podsjetimo, Muzej krapinskih neandertalaca je 2021. godine, u sklopu 14. Generalne konferencije za kulturni turizam Europe održane u grčkoj prijestolnici Ateni, dobio prvu nagradu u kategoriji arheoloških nalazišta i muzeja. 

Muzej krapinskih neandertalaca se tada našao u konkurenciji među 45 drugih kandidata. 

– Ova prestižna nagrada samo dokazuje da je itekako zaslužena, da Krapina ima najbogatije i najvažnije nalazište u Europi, zajedno s predivnim muzejom u kojeg hrle stotine tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta. Upravo su tu važnost prepoznali kako struka iz kulture, tako i iz sektora turizma. Izrazito sam sretan i ponosan na ovu nagradu, što je došla upravo u Krapinu i što je cijela Europa ponovno čula za Krapinu i krapinskog pračovjeka – kazao nam je tada ravnatelj Sabol. 

arhiva

Od otvorenja novog muzeja 2010. godine,  obišlo ga je više od milijun posjetitelja. Rekordna je godina bila 2019. kada je kroz muzej prošlo čak 118.559 posjetitelja. 

Originalna postignuća

Inače, nagrade ‘Big SEE’ slovenskog zavoda ‘Big’ počele su kao regionalne nagrade, u kojima su se sistemski istraživali i promovirali kreativni i poslovni potencijal Jugoistočne Europe. S ambicijom da povežu kreativnost i izvan regionalnih granica, postale su internacionalne, a danas nagrade ‘Big SEE’ pridonose jedinstvenim i originalnim kreativnim dostignućima u arhitekturi, interijeru, produkt dizajnu i modi globalno. 

Facebook, Jurica Sabol

Dodajmo tome i podatak da Muzej krapinskih neandertalaca nosi i prestižnu Oznaku europske baštine koju dodjeljuje Europska komisija svim lokalitetima koji su od iznimne važnosti za povijest čovječanstva s područja Europe.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba