Projekt “BAIF” Krapinsko - zagorske županije odnio dva druga mjesta u izboru za najbolji županijski EU projekt

“Među najboljima smo u povlačenju i korištenju sredstava iz EU fondova”

Objavljeno: 05.10.2023. Vanja Hozmec

U hotelu ‘Esplanade’ u Zagrebu u srijedu su dodijeljene nagrade za najbolji županijski EU projekt. U finale ovogodišnjeg izbora ušlo je ukupno 39 projekata, od čega čak dva Krapinsko – zagorske županije – ‘Baltazar 5’ i ‘BUSINESS ANGELS IMPACT FUND – BAIF’.  

U dvije kategorije

Ovaj drugi, ‘BUSINESS ANGELS IMPACT FUND – BAIF’, proglašen je drugim najboljim projektom i to u kategoriji ‘doprinos poduzetništvu’, ali i u kategoriji ‘najbolji projekt prema glasovima publike’, te su tako u Krapinsko – zagorsku županiju stigla čak dva vrijedna priznanja.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša istaknula je da je ovaj projekt označio ulazak u svijet društvenog poduzetništva i inovacija, svijet koji u Hrvatskoj još nije dovoljno prepoznat.

– Ovo je projekti koji je financiran direktno od strane Europske komisije i jedan od njih 11 na razini cijele Europske unije koji je financiran iz ovog fonda. Njegova ukupna vrijednost je 330.000 eura od čega je 250.000 eura direktne potpore kroz bespovratna sredstva Europske komisije. Ostalo su bili doprinosi u financiranju samih partnera. Ovo je jedan zaista inovativan projekt koji je u sebi okupio i investitore za koje investiranje u ‘start-upove’, koje osim financijskih povrata, osigurava i jasan povrat samom društvu. To je potpuno nova tema. Na razini Hrvatske smo identificirali preko 100 takvih ‘start-upova’ koji žive u Hrvatskoj i vode se ovim načelima poslovanja. Kad govorimo o ‘start-upovima’ koji uz financijske povrate generiraju i nekakav društveni utjecaj, onda govorimo o tome da oni žele kroz svoje poslovanje isto tako riješiti i neke društvene, socijalne i ekonomske probleme. To su bile dvije dimenzije ovog projekta gdje smo proputovali s njim sve veće gradove u Hrvatskoj i time smo pokazali da se ravnomjerni razvoj može postići i izvan Zagreba – kazala je Matuša i rekla da je projekt predstavljen i van granica Hrvatske.

– Još jedan indirektni rezultat je da je pet ‘start-upova’ koji su sudjelovali u našim programima, kroz edukacije koje smo im mi omogućili i kroz investitorsku mrežu u koju smo ih uveli, realiziralo direktne investicije fondova rizičnog kapitala i poslovnih anđela. Ono što se radilo u pozadini svih 18 mjeseci, a što možda i nije bilo vidljivo, je bila priprema tehničke dokumentacije za pokretanje pregovora s Europskim investicijskim fondom o dodjeli dodatnih sredstava koji bi bili namijenjeni za investicije u ‘start-upove’ na području Hrvatske i Slovenije. Nositelj tog jednog novog fonda bit će naš partner u projektu ‘Feels good fond’ rizičnog kapitala. Pregovori s Europskim investicijskim fondom, takozvanim ‘Due diligence proces’, traje cijelo vrijeme – otkrila je Matuša i dodala kako se nada da su ti pregovori već u završnoj fazi. 

Pokretači trenda 

Kroz projekt je, kazala je Matuša, razvijena i e-učionica.

– Vjerujem da ste svi upoznati s našim programom ‘Kreiraj svoju budućnost’ koji je usmjeren na naše srednjoškolce u Krapinsko – zagorskoj županiji gdje koristimo isto tu metodologiju s kojom radimo sa ‘start-upovima’. Radimo i s našim srednjoškolcima koji su korištenjem tog alata postigli zavidne rezultate na našoj investicijskoj konferenciji ‘Invest in Zagorje’, ali isto tako sklapamo partnerstvo s nacionalnom ‘Cross start-up’ udrugom koja će također koristiti ovaj alat koji je nastao u daljem educiranju i osnaživanju ‘start-upa’, a postoje i određene druge prilike na samom tržištu koje ćemo iskoristiti – rekla je Matuša i dodala da ova nagrada potvrđuje sve ove rezultate i vrijednost koju je ‘Great business angel fond’ kreirao, ne samo za Krapinsko – zagorsku županiju, nego i za cijeli sustav na razini Hrvatske: 

– Meni je posebno drago da je upravo Krapinsko – zagorska županija pokrenula ovaj trend – naglasila je direktorica Matuša te na kraju uputila zahvale svima koji su sudjelovali u projektu:

– Veliko hvala partnerima, ‘Hrvatskoj udruzi poslodavaca’, ‘Feel good-u’ kao prvom hrvatskom fondu rizičnog kapitala koji se bavi ovim investicijama te ‘Zagorskoj razvojnoj agenciji’ koji isto tako daju svoje resurse znanje i povjerenje ovom projektu što je u konačnici, nakon više od godinu i pol provedbe određenih aktivnosti na području cijene Hrvatske, rezultiralo aktivnostima koje su se i danas nastavile, a koje je prepoznala i javnost, ali i struka – poručila je Matuša. 

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko – zagorske županije Vlatka Mlakar rekla je da je ove godine konkurencija bila najjača dosad. 

– Kroz ovaj projekt smo stvorili platformu za jednostavnije ulaganje rizičnog kapitala u ‘startup-ove’ koji proizvode društveni učinak. U Hrvatskoj se mnogo govori o socijalnom, odnosno društvenom poduzetništvu, a mi smo ponosni da smo kao Županija ‘uzeli’ ovo područje i da se time bavimo jer je to, ne samo nacionalna tema, već i europska – rekla je Mlakar.  

Potom je otkrila da se ideja za dodjelu ove nagrade najboljim EU projektima rodila se prije četiri godine, a sve s ciljem da se ljudi osvijeste koliko europski projekti izravno mogu utjecati na život i poboljšanje uvjeta u zajednici. 

– Mi smo u Krapinsko – zagorskoj županiji ponosni što smo dobili ovu nagradu, a samim time, ona nam je potvrda da se bavimo razvojem i da kroz EU projekte odgovaramo na sve društvene izazove. Osnovni nam je cilj stvaranje konkurentnog i inovativnog gospodarstva. Rezultati ovog projekta sigurno su izvan granica Krapinsko – zagorske županije i primjenjivi su na nacionalnoj razini, a to je ovom prilikom i prepoznato od strane stručnog žirija – rekla je Mlakar.

156 eura 

Prema podacima otvorenog proračuna, istaknula je pročelnica, Krapinsko – zagorska županija je za 2022. godinu na trećem mjestu po uspješnosti povlačenja EU sredstava i ostvarila je rezultat od 156 eura po glavi stanovnika. 

Župan Željko Kolar rekao je da su ova priznanja potvrda kvalitete posla koji se obavlja u Županiji, a tiče se povlačenja sredstava iz EU fondova. Također, dodao je da je Krapinsko – zagorska županija po tome i poznata u ove četiri godine koliko se spomenuta priznanja dodjeljuju.

– Prve smo godine bili apsolutni pobjednik, zatim smo osvojili drugo mjesto, treće mjesto, a sada opet drugo mjesto, odnosno dva druga mjesta. Jedno od strane stručnjaka, a drugo od strane publike i to nam je izuzetno bitno. To je dokaz da naša ‘Zagorska razvojna agencija’, naš Poduzetnički centar, naša REGEA i upravni odjeli koji se bave pripremom i provedbom EU projekata, rade sjajan posao. Ovo je kontinuitet, ovo nije slučajno – naglasio je župan, pa se osvrnuo ukratko i na projekt: 

– Ovime radimo iskorak na području Hrvatske i prvi ulazimo u prostor rizičnog kapitala. Pokušavamo naći nove izvore financiranja za naše ‘start-upove’, ali na sasvim drugačiji način, kroz odgovorno gospodarenje. Ovdje nije glavni cilj borba za dobit, već društveno-odgovorno poslovanje, nešto što bi svima trebalo biti na prvom mjestu, ispred bogaćenja i ispred kapitala. Naša županija je prva u Hrvatskoj krenula na takav način i vjerujem da će nas pratiti i ostali – istaknuo je župan. 

Baren jedan godišnje

Ovime su, kako je rekao, stvoreni temelji, a sada se kreće dalje u ‘bitku za kapitalom’ za ‘start-upove’. 

– Što se tiče planova za dalje, cilj nam je da svake godine imamo barem jedan projekt koji će biti najbolji, ili među najboljima u Hrvatskoj, u povlačenju sredstava iz EU fondova. Zasad nam ie vrlo dobro, a uvjeren sam da ćemo tako i nastaviti – poručio je na kraju župan. 

Priznanja su dodijeljena u pet kategorija: Doprinos poduzetništvu, Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici te Najbolji projekt prema glasovima publike. 

Inače, radi se o nagradama koje Jutarnji list, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom Župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje za najuspješnije projekte EU u Republici Hrvatskoj, s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju europskih sredstava i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba